Wednesday, February 10, 2016

Kokosový pudink s chia semínky


  Recept jsem objevila v časopise Apetit  a byly hned dva důvody, proč jsem ho musela vyzkoušet.
 Jeho příprava je naprosto jednoduchá a pak, chia semínka jsem si prostě oblíbila pro jejich vlastnosti.  
 Poprvé jsem se o nich dočetla v mé oblíbené kuchařce " Lahodně s Ellou". Od té doby jsem o nich četla a slyšela mnohokrát.
   

     Chia semínka - jsou velmi malá, takže je můžete přidat prakticky kamkoli, aniž byste je zaznamenali.
                             - když je smícháte s jakoukoli tekutinou, nabydou až na desetinásobek své původní
                               velikosti, vytvoří lepkavou gelovitou směs
                             - hodí se k zahuštění jídel
                             - jsou přímo nabitá vlákninou, takže vás energeticky "nakopnou" na několik hodin 
                               dopředu
                             - obsahují omega - 3 mastné kyseliny, které jsou protizánětlivé a zajistí vám zářivou 
                                pleť
                             - jsou zdrojem vápníku, který je nezbytný pro pevné kosti
                             - jsou také zdrojem bílkovin a železa, které jsou důležitým zdrojem energie


Ingredience pro 4 osoby: 400 ml kokosového mléka, 3 lžíce třtinového cukru, 1 lžička prášku vanil.
                                           pudinku, 20 g tmavé čokolády (nasekané na kousky), 50 g chia semínek
Na ovocnou náplň: asi 350 g rozmačkaných jahod a 2 lžíce třtinového cukru

Do větší mísy jsem vlila kokosové mléko spolu s 200ml vody, přidala cukr, vanilku a nasekanou čokoládu a míchala metličkou, dokud se cukr nerozpustil. Vsypala jsem chia semínka a opět rozmíchala metličkou.
Nechala jsem 20 min. nabobtnat ( nyní se dá pudink přisladit, pokud je potřeba). Pak jsem jej dala do lednice vychladit asi na 1 hod.
Mezitím jsem si rozmačkala jahody s třtin.cukrem.
Pudink jsem vyndala z lednice a vrstvila do sklenic - nejprve jahodovou vrstvu, pak vrstvu pudinku a ještě jednou jsem vrstvení zopakovala.


Navrch jsem dozdobila kousky jahod. A musím říct, že tento pudink ráda zopakuji, třeba bez čokolády a s jiným ovocem.
                          

No comments:

Post a Comment