20 October 2019

Dvoubarevná bábovka se slaným karamelem



Dvoubarevná bábovka je taková klasika. Pečeme ji asi na mnoho způsobů. Já jsem objevila ještě tento recept, do kterého se přidává rum a  zakysaná smetana, takže je bábovka krásně vláčná a také voní po rumu. Navíc jsem recept doplnila o slaný karamel, který jsem přidala do těsta, když jsem jím plnila bábovkovou formu.
Bábovky, ty já prostě můžu 😉 a teď nastává jejich období. Přijde zima a k nedělní kávě nebo 
ke kakau nám chutná moc😃.


Ingredience:  4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
                       200g krupicového cukru
                       180g másla (+ na vymazání formy)
                       180g zakysané smetany
                       4 lžíce javorového sirupu
                       200g polohrubé mouky
                       100g hladké mouky
                       3/4 sáčku kypřícího prášku
                       větší špetka jedlé sody
                       špetka mleté vanilky
                       vrchovatá lžíce kakaa holandského typu
                       2 lžíce tuzemáku
                       3 lžíce slaného karamelu (kupuji hotový)

Z bílků vyšlehám tuhý sníh. Žloutky utřu s cukrem a máslem do pěny, přimýchám zakysanou smetanu a 3 lžíce javorového sirupu. V míse promíchám obě mouky, kypřící prášek, jedlou sodu a vanilku. Do tekuté směsi postupně vmíchám moučnou směs a na závěr zlehka zapracuji sníh.

Formu vymažu rozehřátým máslem a vliju do ní 2/3 těsta. Na toto světlé těsto naliji slaný karamel. Zbylou 1/3 těsta smíchám se zbývající lžící javorového sirupu, kakaem a rumem.
Vliju do formy. Těstem několikrát protáhnu nůž, aby vzniklo mramorování.

Bábovku peču v předehřáté troubě na 165°C asi 50 minut. Nechám ji lehce zchladnout a vyklopím. Můžete poprášit mouč.cukrem, nebo polít slaným karamelem.





 

No comments:

Post a Comment