20 October 2019
Dvoubarevná bábovka se slaným karamelem
Dvoubarevná bábovka je taková klasika. Pečeme ji asi na mnoho způsobů. Já jsem objevila ještě tento recept, do kterého se přidává rum a zakysaná smetana, takže je bábovka krásně vláčná a také voní po rumu. Navíc jsem recept doplnila o slaný karamel, který jsem přidala do těsta, když jsem jím plnila bábovkovou formu.
Bábovky, ty já prostě můžu 😉 a teď nastává jejich období. Přijde zima a k nedělní kávě nebo
ke kakau nám chutná moc😃.
Ingredience: 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
200g krupicového cukru
180g másla (+ na vymazání formy)
180g zakysané smetany
4 lžíce javorového sirupu
200g polohrubé mouky
100g hladké mouky
3/4 sáčku kypřícího prášku
větší špetka jedlé sody
špetka mleté vanilky
vrchovatá lžíce kakaa holandského typu
2 lžíce tuzemáku
3 lžíce slaného karamelu (kupuji hotový)
Z bílků vyšlehám tuhý sníh. Žloutky utřu s cukrem a máslem do pěny, přimýchám zakysanou smetanu a 3 lžíce javorového sirupu. V míse promíchám obě mouky, kypřící prášek, jedlou sodu a vanilku. Do tekuté směsi postupně vmíchám moučnou směs a na závěr zlehka zapracuji sníh.
Formu vymažu rozehřátým máslem a vliju do ní 2/3 těsta. Na toto světlé těsto naliji slaný karamel. Zbylou 1/3 těsta smíchám se zbývající lžící javorového sirupu, kakaem a rumem.
Vliju do formy. Těstem několikrát protáhnu nůž, aby vzniklo mramorování.
Bábovku peču v předehřáté troubě na 165°C asi 50 minut. Nechám ji lehce zchladnout a vyklopím. Můžete poprášit mouč.cukrem, nebo polít slaným karamelem.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment