07 October 2019

Dort s bílou pařížskou šlehačkou a lesním ovocem



Do pečení dortu bych se já asi nikdy nepustila. Vždycky jsem z toho měla respekt. To naše Týnka si dala za cíl, že upeče dort. Takže tohle je vlastně její práce. Já jsem pomáhala jen málo.
Pečení trénovala 3 měsíce. Na korpus vyzkoušela několik receptů, až se nakonec vrátila k tomu, který jí doporučila jedna šikovná paní učitelka (ale i ten jsme pak ještě trochu upravily). 
Týnka pekla najednou dva dorty, ale recept uvádím pro dort jeden.



Korpus:   6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
                  180g cukru krupice 
                  5 - 6 lžic slunečnicového oleje (nebo rozpuštěného másla)
                  200g hladké mouky
                  1/4 lžičky soli
                   citronová kůra
                   vanilka

 Bílá pařížská šlehačka:  250ml smetany ke šlehání (33%)
                                               120g kvalitní bílé čokolády 

Krém z mascarponne:  250g mascarponne
                                            250g měkkého tvarohu
                                            300ml smetany ke šlehání (33%)
                                            1 vanilkový lusk
                                            2 lžíce moučkového cukru

Džem z lesního ovoce na promazání a 250g lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny).

Korpus i pařížskou šlehačku si připravím den předem.

Na dort jsem použila vyšší (15cm) formu o průměru 18cm. Tu jen lehce vymažu olejem.
Na korpus vyšlehám v robotu bílky s cukrem na maximum, a to tak dlouho, dokud je opravdu hodně pevný.
Pak přidám po lžících olej, žloutek po žloutku za pomalého chodu stroje. Jakmile je směs homogenní, přisypu (postupně) prosátou mouku se solí, citronovou kůrou a vanilkou a jemně ručně stěrkou zapracuji.
Připravené těsto naliji do olejem vymazané formy (někdo i vysypává polohr.moukou).
V mé vyšší formě peču až 60min. při teplotě 170°C. Po upečení nechám korpus chladnout přikrytý utěrkou.

Pařížská šlehačka z bílé čokolády: Smetanu nahřeju na 60°C. Čokoládu rozpustím nad vodní lázní. Smetanu nechám v pokojové teplotě zchladnout na cca 50°C.
Do rozpuštěné čokolády postupně pomocí gumové stěrky zamíchám smetanu. Nakonec krátce promixuji ponorným mixérem. Nechám vychladnout a vložím do lednice, kde nechám 24hod.
Teprve pak, když budu dort plnit, vyšlehám při velké rychlostidotuha.

Krém z mascarponne: Řádně vychlazenou smetanu, mascarponne i tvaroh se semínky vanilky a prosátým moučkovým cukrem vyšlehám do tuhého krému (nejdřív krátce při pomalé rychlosti, pak rychle, aby mascraponne nezřídlo).

Prokrojený korpus promažu džemem a bílou pařížskou šlehačkou. Na ni pokladu ovoce (maliny, borůvky). Celý dort dohladka omažu krémem z mascarponne a povrch ozdobím.







                                 
         

No comments:

Post a Comment