29 September 2019
Blumovo - ricottový koláč
Protože je právě období švestek a blum a v časopise Gurmet jsem objevila recept na křehký koláč s krémovou náplní, bylo jasno, co bude k nedělní kávě 😃. A i když jsem se trochu bála, že budou blumy v koláči tvrdší, než bývají švestky, byl koláč výborný, šťavnatý,ovoněný skořicí - takový přesně k podzimu.
Na těsto: 150g hladké mouky
200g špaldové hladké mouky
30g cukru krupice
230g studeného másla
60 - 120ml ledové vody
1/4 lžičky skořice
Náplň: blumy 8 - 10 kusů Skořicová drobenka: 40g polohrubé mouky
250g ricotty 40g cukru krupice
2 vejce 40g másla
50g cukru moučka 1/4 lžičky skořice
80ml smetany ke šlehání
2 lžíce kukuřičného škrobu
V míse robota smíchám všechny sypké suroviny a přidám máslo nakrájené na kostičky. Těsto zpracuji do konzistence drobenky. Pak postupně přilévám vodu a hnětu dokud se těsto nespojí. Vytvaruji z něj kouli, zabalím do potrav. folie a dám na hodinu chladit do lednice.
Vychlazené těsto rozválím na plát vysoký asi 1cm a přenesu do máslem vymazané formy o průměru 24cm (v originálním receptu je uveden průměr 30cm). Na těsto položím pečící papír a zatížím fazolemi. Předpeču v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 - 20 min. Nechám zchladnout.
Teplotu snížím na 175°C.
Připravím náplň. Blumy vypeckuji a nakrájím na klínky. V míse metličkou prošlehám ricottu, vejce, cukr, smetanu a škrob.
Z mouky, cukru krupice, skořice a másla ručně zpracuji drobenku.
Do zchladlého korpusu naliji ricottovou náplň, poskládám blumy a navrch nasypu drobenku.
Peču v troubě předehřáté na 175°C asi 40min.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment