29 September 2019

Blumovo - ricottový koláč



Protože je právě období švestek a blum a v časopise Gurmet jsem objevila recept na křehký koláč s krémovou náplní, bylo jasno, co bude k nedělní kávě 😃. A i když jsem se trochu bála, že budou blumy v koláči tvrdší, než bývají švestky, byl koláč výborný, šťavnatý,ovoněný skořicí - takový přesně k podzimu.



 Na těsto:  150g hladké mouky
                    200g špaldové hladké mouky
                    30g cukru krupice
                    230g studeného másla
                    60 - 120ml ledové vody
                    1/4 lžičky skořice

Náplň:  blumy 8 - 10 kusů                 Skořicová drobenka:  40g polohrubé mouky
               250g ricotty                                                                      40g cukru krupice
               2 vejce                                                                              40g másla
               50g cukru moučka                                                          1/4 lžičky skořice
               80ml smetany ke šlehání
               2 lžíce kukuřičného škrobu

V míse robota smíchám všechny sypké suroviny a přidám máslo nakrájené na kostičky. Těsto zpracuji do konzistence drobenky. Pak postupně přilévám vodu a hnětu dokud se těsto nespojí. Vytvaruji z něj  kouli, zabalím do potrav. folie a dám na hodinu chladit do lednice.
Vychlazené těsto rozválím na plát vysoký asi 1cm a přenesu do máslem vymazané formy o průměru 24cm (v originálním receptu je uveden průměr 30cm). Na těsto položím pečící papír a zatížím fazolemi. Předpeču v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 - 20 min. Nechám zchladnout.
Teplotu snížím na 175°C.

Připravím náplň. Blumy vypeckuji a nakrájím na klínky. V míse metličkou prošlehám ricottu, vejce, cukr, smetanu a škrob.
Z mouky, cukru krupice, skořice a másla ručně zpracuji drobenku.

Do zchladlého korpusu naliji ricottovou náplň, poskládám blumy a navrch nasypu drobenku. 
Peču v troubě předehřáté na 175°C asi 40min. 




 

No comments:

Post a Comment