09 July 2016

Špaldovo - žitný perník s rybízem




Měla jsem trochu chuť na změnu od ovocných koláčů a tak jsem si vzpomněla na výborný perník, který jsem kdysi objevila  na tomto blogu  a podle kterého jsem už  zde na mém blogu  pekla muffiny (trošku jsem tenkrát pozměnila mouky). A tak jsem se pustila do velmi jednoduchého a rychlého pečení. Protože máme rádi perník s kyselejší marmeládou, po upečení jsem ho prořízla a natřela malinovou marmeládou. Také jsem do těsta přidala trochu rybízu, aby perník nebyl suchý. Ale těsto je tak vláčné a nadýchané, že rybíz určitě není nutný.

Ingredience:  1 hrnek třtinového cukru
                       1 hrnek mléka
                       3/4 hrnku oleje
                       2 vejce
                       1 hrnek špaldové mouky
                       1 hrnek žitné chlebové mouky
                       0,5 hrnku hladké mouky
                       1 prášek do perníku 
                       1 lžička skořice
                       2-3 lžíce holandského kakaa
                       2 lžíce povidel nebo o vocné marmelády 
                       trochu rybízu (není nutné)

Všechny ingredience jsem pečlivě smíchala. Pokud je těsto moc husté, přidejte trochu mléka - těsto by mělo být spíše řidší. Nakonec jsem do těsta zamíchala trochu čerstvého rybízu.
Těsto jsem nalila do kulaté otevírací koláčové formy. Ale chtěla jsem, aby byl perník nižší a tak jsem část těsta dala také do několika formiček na muffiny.
Pekla jsem v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.
Po vychladnutí jsem perník rozřízla a potřela malinovou marmeládou. Navrchu jsem ho posypala moučkovým cukrem. Snažila jsem se pomocí papírové šablony vytvořit kytičky.






1 comment:

  1. Zkusila jsem tento recept. Můžu ho všem doporučit. Perník je výborný. Neměla jsem žitnou mouku,tak jsem
    zkusila místo ní dát hrnek směsi na slunečnicový chleba. Byla tam tím pádem i semínka. Doma jsem nikomu nic neřekla, nikdo nic nepoznal a perník všem moc chutnal.
    hanap

    ReplyDelete