09 July 2016
Špaldovo - žitný perník s rybízem
Měla jsem trochu chuť na změnu od ovocných koláčů a tak jsem si vzpomněla na výborný perník, který jsem kdysi objevila na tomto blogu a podle kterého jsem už zde na mém blogu pekla muffiny (trošku jsem tenkrát pozměnila mouky). A tak jsem se pustila do velmi jednoduchého a rychlého pečení. Protože máme rádi perník s kyselejší marmeládou, po upečení jsem ho prořízla a natřela malinovou marmeládou. Také jsem do těsta přidala trochu rybízu, aby perník nebyl suchý. Ale těsto je tak vláčné a nadýchané, že rybíz určitě není nutný.
Ingredience: 1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
2 vejce
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek žitné chlebové mouky
0,5 hrnku hladké mouky
1 prášek do perníku
1 lžička skořice
2-3 lžíce holandského kakaa
2 lžíce povidel nebo o vocné marmelády
trochu rybízu (není nutné)
Všechny ingredience jsem pečlivě smíchala. Pokud je těsto moc husté, přidejte trochu mléka - těsto by mělo být spíše řidší. Nakonec jsem do těsta zamíchala trochu čerstvého rybízu.
Těsto jsem nalila do kulaté otevírací koláčové formy. Ale chtěla jsem, aby byl perník nižší a tak jsem část těsta dala také do několika formiček na muffiny.
Pekla jsem v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.
Po vychladnutí jsem perník rozřízla a potřela malinovou marmeládou. Navrchu jsem ho posypala moučkovým cukrem. Snažila jsem se pomocí papírové šablony vytvořit kytičky.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Zkusila jsem tento recept. Můžu ho všem doporučit. Perník je výborný. Neměla jsem žitnou mouku,tak jsem
ReplyDeletezkusila místo ní dát hrnek směsi na slunečnicový chleba. Byla tam tím pádem i semínka. Doma jsem nikomu nic neřekla, nikdo nic nepoznal a perník všem moc chutnal.
hanap