06 July 2016

Křehký páj s rybízem a pudinkem




Na tento páj jsem použila stejné těsto, které jsem nedávno zde  na blogu představila. Protože jsem pozměnila mouku, tak ingredience uvedu znovu. A zvolila jsem tentokrát jinou náplň než tvarohovou a sice pudinkovou ( tu jsem zase dávala do tohoto koláče ) a jako ovoce jsem použila rybíz z naší zahrádky.
Povrch koláče zdobí kytičky vykrájené ze základního těsta.

Na těsto:   160g hladké mouky
                  100g pšeničné celozrnné mouky
                  80g třtinového moučkového cukru
                  dřeň z poloviny vanilkového lusku ( nebo 1 balíček vanilkového cukru)
                  špetka soli
                  170g másla
                  2 žloutky

Na náplň:  250g měkkého tvarohu
                  1 vanilkový pudink 
                  300ml mléka
                  3 lžíce cukru
                  rybíz

Dohotovení:  1 vejce na potření

 Obě mouky proseji s cukrem do mísy. Přidám špetku soli, dřeň z vanilk. lusku, na kousky nakrájené máslo a žloutky a zpracuji na pevné těsto. Zabalím ho do folie a nechám v chladu hodinu odležet. Po odležení znovu propracuji a rozdělím na dvě části. Většinu těsta rozválím na základ ( protože bylo těsto hodně křehké, dám ho do koláčové formy a až v ní rozválím malým válečkem) a zbylou menší část pak použiji na povrch.
Na rozválené těsto v koláčové formě (ideální je velikost 26 cm) rozetřu pudinkovou náplň . Z mléka a pudinkového prášku jsem obvyklým způsobem uvařila pudink. Když je hotový a tuhý, zamíchala jsem do něj tvaroh a cukr.
Na pudinkovou náplň rozložím rybíz a celý vršek koláče pokladu kytičkami, které jsem vykrájela z druhé (menší) části těsta. Kytičky potřu rozšlehaným vajíčkem a dám péct do předehřáté trouby na 165 stupňů. Pekla jsem asi 45 min.
Po vychladnutí jsem koláč pocukrovala moučkovým cukrem.






  A pokud nesníme všechen rybíz na zahradě, pak ho určitě ještě do pečení použiji. Mám v plánu ho přidat do perníku.



1 comment: