31 July 2016

švestkový koláč s marcipánem



Marcipán v koláči jsme si oblíbili a tak jsem vyzkoušela ještě jeden recept  od Lucky . Upravila jsem si trochu množství a druh mouky. Často se snažím alespoň část bílé mouky nahradit zdravější variantou.
Neměla jsem tolik bílého marcipánu a tak jsem trošku použila i růžový - na chuti to vůbec nebylo poznat, jen na barvě náplně, ale to na šťavnatosti koláče neubralo. Šťávy z každého kousku vytékalo opravdu hodně. Nám ale vůbec nevadí, když je to takový ten koláč "na vidličku".

Ingredience:  180g hladké mouky
                       100g celozrnné pšeničné mouky
                       125g prosátého moučkového cukru
                       150g másla pokrájeného na kostky
                       1 prošlehané vejce
                       120g marcipánu 
                       švestky - rozpůlené, vypeckované (asi 20ks)
                       trochu mléka na potření 

Trobu předehřeji na 170 stupňů a vložím do ní plech. 
Ze všech ingrediencí, kromě marcipánu ručně zpracuji hladké těsto, které nechám alespoň 10 minut odpočinout v ledničce. Pak odeberu trochu méně, než polovinu těsta (na pokličku) a dám ho zpět do lednice. Větší kus těsta rozválím - protože je s těstem malinko boj, válím ho malým válečkem přímo v koláčové formě (o průměru 28 cm). Těsto musí být i po stranách, pokud někde praskne, zase ho lehce spojím. Dno těsta propíchám vidličkou a na hrubém struhadle na něj nastrouhám marcipán. Na něj položím švestky vypoulenou stranou nahoru a okraj těsta potřu vodou.
Zbylé těsto z lednice rozválím (na igelitovém roztříhlém sáčku,kvůli snazšímu přenesení), aby bylo o něco větší, než je průměr koláčové formy. Přenesu na švestky, lehce přitisknu na ovoce a v okrajích, přebytek těsta odříznu. Celý koláč potřu trochou mléka.
Formu položím na horký plech a peču 30 - 35 min. dozlatova. Po vychladnutí pocukruji mouč. cukrem.






No comments:

Post a Comment