03 July 2016

mini cheesecaky s rybízovou polevou



Na zahradě dozrál rybíz a tak jsme s Kristýnkou zkusily upéct mini cheesecaky, které jsme ochutily rybízovou polevou. Na jejich výrobu jsme použily formu na 12 muffinů.
 Je pravda, že pečení je trošku delší, ale výsledná chuť stojí za to. A ještě lépe chutnají, pokud si počkáte, až alespoň 2 hodinky stuhnou v ledničce. A úplně nejlepší jsou druhý den.

Ingredience:   150g ovesných sušenek (použila jsem "Rej" ovesné s máslem)
                        80g rozpuštěného másla
                        30g třtinového moučkového cukru (není nutný)

Náplň:  250g sýru Ricotta
             350g Mascarpone
             2 vejce + 1 žloutek
             4 lžíce mouč. cukru (nebo dle chuti)
             100ml smetany ke šlehání (33%)
             20g kukuřičného škrobu

Rybízová poleva:  asi 300g rybízu
                               3 lžíce sirupu agave (nebo dle chuti, ale můžete použít i jiné sladidlo)
                               asi 3 lžičky želatiny v prášku

Sušenky jsem rozdrtila v mixéru. V míse jsem je smíchala s rozpuštěným máslem a cukrem. Rukama jsem vypracovala drobenkovou směs. Připravila jsem si formu na 12 muffinů, důlky jsem vymazala kokosovým olejem a směs jsem pomocí lžičky natlačila na dno a upěchovala (hodně mi pomohla naše Kristýnka).
V hluboké míse jsem utřela do pěny vejce, žloutek, cukr  a kukuřičný škrob. Vmíchala jsem Ricottu, Mascarpone a smetanu (nejlepší je vše vyšlehat ručním mixérem dohladka).
Krém jsem opět pomocí lžičky narovnala na sušenkový základ.
Troubu jsem předehřála na 160 stupňů a na spodní příčku trouby jsem vložila plech naplněný horkou vodou.
Do takto připravené trouby jsem vložila připravené minicheesecaky a pekla jsem 30 min - po tuto dobu troubu neotvírejte. Poté jsem teplotu snížila na 120 stupňů a dalších 30 minut dopékala.

Po upečení jsem minicheesecaky nechala vychladnout. Obvod jednotlivých cheesecaků jsem obkroužila nožem a opatrně vyjmula. Přesunula na podnos a nechala chladit v lednici, struktura dortíků se tak zpevní.

 Před podáváním jsem je polila rybízovou polevou ( asi 10 min. jsem povařila rozmačkaný rybíz s agave sirupem a želatinou )  a dozdobila rybízem.






Nasládlá jemná chuť cheesecakové náplně a nakyslá chuť rybízu se vzájemně velmi dobře doplnily.


No comments:

Post a Comment