Sunday, July 17, 2016

Třený koláč s třešněmi, rybízem a drobenkou




Opět jsme byli obdarováni třešněmi a protože je to ovoce, které chutná úplně všem v naší rodince, tak jsme se s Kristýnkou s radostí pustily do pečení koláče. Na zahradě jsme otrhaly už úplně poslední rybíz a jen trochu jsme si zamrazily na horší časy.
 Klasickou bublaninu jsme pekly nedávno a tak jsme vyzkoušely recept, který jsme našly v časopise marketu Billa. Je pravda, že bublanina je na přípravu jednodužší, ale tenhle koláč je určitě chuťově bohatší. Navíc je ovoce doplněné tvarohovou náplní a té já prostě neodolám a drobenka se připravuje z ovesných vloček.

Na těsto:   100g hladké mouky
                   60g mandlové mouky ( nebo rozemleté loupané mandle )
                   150g změklého másla 
                   120g moučkového cukru
                   3 vejce - žloutky a bílky zvlášť
                   1 lžička kypřícího prášku
                   200g vypeckovaných třešní

Tvarohová náplň:  500g měkkého tvarohu
                                2 vejce - žloutky a bílky zvlášť 
                                asi 3 lžíce moučkového cukru
                                1 vanilkový cukr

Drobenka:   100g ovesných vloček
                     100g změklého másla
                     100g bio třtinového cukru (dala jsem trochu méně)
                     1 lžíce hladké mouky

Máslo utřu s cukrem a žloutky do pěny. Bílky vyšlehám dotuha a po lžících zapracuji do základu, společně s oběma druhy mouky a kypřícím práškem.
Zapékací mísu (31 x 31cm) jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala dětskou krupičkou (nebo stačí vyložit pečícím papírem) a nalila jsem těsto, které jsem rozprostřela k okrajům.
Tvarohovou náplň jsem připravila tak, že jsem utřela žloutky s oběma druhy cukru a do směsi jsem opatrně přimíchala sníh vyšlehaný z bílků.
Takto připravenou náplň nanesu na těsto a hustě posázím třešněmi a rybízem.
V hluboké míse smíchám vločky s máslem, moukou a cukrem a vzniklou drobenkou posypu ovoce.
Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů 60 minut.




A protože už máte možná třešně očesané, tak klidně použijte jiné ovoce. S každým bude koláč chutnat báječně.



No comments:

Post a Comment