Friday, July 22, 2016

Křehký meruňkový koláč s ohnutými okraji




Tentokrát jsem zkusila trochu jiný koláč - s ohnutými okraji a na plech. Recept jsem našla v časopise FOOD, kde ho pekli s blumami, ale nám moc chutnají meruňky a tak je koláč meruňkový. Navrch potřený ještě malinovou marmeládou. Na těsto se dává ještě marcipán a tak jsem byla na chuť koláče opravdu zvědavá. Trochu jsem se bálá, že díky marcipánu bude koláč hodně sladký (přestože těsto cukr skoro neobsahuje), ale to jsem se spletla. Meruňky byly kyselejší a tak společně s marcipánem a malinovou marmeládou vytvořily opravdu lahodnou kombinaci. Navíc je to zase druh koláče, kde je více náplně než těsta a po takovém se u nás vždycky jen zapráší.
A těsto je křehké jako cukroví. Určitě vyzkoušejte.

Ingredience:   250g hladké mouky
                        25g moučkového cukru
                        špetka soli
                        1 žloutek
                        1 lžíce vody
                        150g másla 
                        150g marcipánu
                        2 lžíce malinové marmelády
                        asi 400g meruněk (podle kyselosti je můžete předem promíchat s vanilkovým cukrem)

Prosiji mouku s cukrem a solí. Žloutek rozmíchám ve studené vodě a vliji do mouky s cukrem. Pak přidám na kostičky pokrájené studené  máslo a vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do folie a nechám asi 30 min. odpočinout v ledničce.
Meruňky rozpůlím, zbavím pecek a pokud jsou hodně kyselé promíchám s vanilkovým cukrem (1 sáček).
Těsto po vyjmutí  ledničky rozválím na kruh. Marcipán rozválím na menší kruh než je těsto a položím ho na něj. Na kruh marcipánu (ne až k okrajům, ty budu zvedat) naskládám meruňky a lehce je vmáčknu do korpusu. Okraje koláče pak zvednu nahoru.
Peču v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 25 minut.
Když koláč vychladl, mírně jsem zahřála marmeládu a potřela povrch meruněk.

 Takto připravený koláč peču v troubě na 200 stupňů asi 25 minut.




Koláč je opravdu luxusní - křehký, ohromně šťavnatý - zkrátka takový letní, svěží.


No comments:

Post a Comment