31 March 2016

Jablečný štrúdl z jogurtového těsta



Naši chlapi mají štrúdl rádi opravdu hodně, nejraději z listového těsta. Ale to už by zvládli upéct snad i sami. Já zase ráda zkouším různé obměny těsta. A tohle jogurtové je opravdu super - dobře se s ním pracuje a při pečení mi nepraská, jak se mi občas u některých těst stává.

Těsto na dva štrúdly:  250g hladké mouky
                                     100g špaldové celozrnné mouky  (můžete dát jen hladkou mouku)
                                     1 vejce
                                     špetka soli
                                     150g hustého bílého jogurtu
                                     125g másla

Na náplň:  6 - 8 středně velkých jablek
                  8 lžic třtinového cukru
                  hrst nasekaných vlašských ořechů
                  hrst nasekaných pekanových ořechů
                 1 lžíce mleté skořice
                 8 lžic strouhanky
                 (hrst rozinek) 
Ořechy si za stálého míchání malinko orestuji na pánvi spolu se sirupem Agave, jsou pak takové medovější.

Mouku odvážím na pracovní plochu, přidám špetku soli a udělám uprostřed důlek, do kterého vyklepnu vajíčko. Přidám jogurt, který vidličkou promíchám a na kousky nakrájené máslo. Rukama zpracuji hladké pružné těsto, které rozdělím na dva bochánky a dám na 1 - 2 hodiny odpočinout do lednice.
Mezitím si připravím náplň. Jablka oloupu, nahrubo nastrouhám do mísy. Přidám třtinový cukr, orestované ořechy a skořici. (Můžete i rozinky, ale ty nám v štrúdlu nechutnají, tak je vynechávám.)
Část ořechů si nechám na posypání.
Jedno těsto vyválím, posypu polovinou strouhanky a pokladu polovinou náplně. Závin zaroluji, konce spojím a ohnu dolů. To stejné zopakuji s druhým těstem. Opatrně štrúdly přenesu na plech vyložený pečícím papírem a potřu je rozpuštěným máslem (nebo můžete i rozšlehaným vajíčkem) a posypu zbytkem ořechů.
Peču 30 - 40 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Po vychladnutí je posypu moučkovým cukrem.








No comments:

Post a Comment