01 March 2016

Jablečný koláč s brusinkami



Jablečné koláče a štrúdly pečeme v zimě asi nejčastěji. A když jsem v Apetitu objevila recept na jablečný koláč s brusinkami, byla jsem ráda, protože brusinky jsou v naší rodině velmi oblíbené.


Ingredience: 4 větší jablka
                      šťáva z jednoho citronu
                     125g másla
                     100g  krupicového cukru (já použila třtinový)
                     1 sáček vanilkového (třtinového) cukru 
                     3 vejce
                     asi 4 lžíce mléka
                     250g hladké mouky
                     2 lžíce prášku do pečiva
                     100g zavařených brusinek
Na křupavý povrch: 60g másla, 100g (třtin.) krupic.cukru, 2 lžíce smetany ke šlehání,
                                  50g kukuřičných lupínků

Jablka jsem oloupala, rozčtvrtila, zbavila jádřinců a čtvrtky nakrájela na silnější plátky. Zakapala citronovou šťávou, aby nezhnědly.


Pak jsem se pustila do přípravy těsta. Marcipán jsem nalámala do másla a rozmixovala. Postupně jsem přidala oba cukry a mixovala, až se vše spojilo. Po jednom jsem zašlehávala do hmoty vejce, další jsem přidala až ve chvíli, kdy se předchozí vstřebalo. Nakonec jsem střídavě zašlehávala po částech mléko a mouku prosátou s práškem do pečiva.
Těsto jsem dala do máslem vymazané kulaté formy (o průměru 25 cm). Uhladila ho, posypala kousky jablek a poházela brusinkami.


 Na závěr jsem v kastrůlku zahřála máslo, cukr a smetanu. Odstavila jsem z ohně, vsypala kukuřičné lupínky a promíchala tak, aby se dobře obalily tekutou směsí. Ochucené lupínky jsem lžící rozdělila na jablka s brusinkami.


 Dala jsem péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 40-45 min.



Koláč je vláčný a kombinace brusinek s jablky chutnala výborně. Křupavý povrch z kukuřičných lupínků koláč nakonec už jen příjemně ozvláštnil.


No comments:

Post a Comment