Jablečné koláče a štrúdly pečeme v zimě asi nejčastěji. A když jsem v Apetitu objevila recept na jablečný koláč s brusinkami, byla jsem ráda, protože brusinky jsou v naší rodině velmi oblíbené.
Ingredience: 4 větší jablka
šťáva z jednoho citronu
125g másla
100g krupicového cukru (já použila třtinový)
1 sáček vanilkového (třtinového) cukru
3 vejce
asi 4 lžíce mléka
250g hladké mouky
2 lžíce prášku do pečiva
100g zavařených brusinek
Na křupavý povrch: 60g másla, 100g (třtin.) krupic.cukru, 2 lžíce smetany ke šlehání,
50g kukuřičných lupínků
Jablka jsem oloupala, rozčtvrtila, zbavila jádřinců a čtvrtky nakrájela na silnější plátky. Zakapala citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Pak jsem se pustila do přípravy těsta. Marcipán jsem nalámala do másla a rozmixovala. Postupně jsem přidala oba cukry a mixovala, až se vše spojilo. Po jednom jsem zašlehávala do hmoty vejce, další jsem přidala až ve chvíli, kdy se předchozí vstřebalo. Nakonec jsem střídavě zašlehávala po částech mléko a mouku prosátou s práškem do pečiva.
Těsto jsem dala do máslem vymazané kulaté formy (o průměru 25 cm). Uhladila ho, posypala kousky jablek a poházela brusinkami.
Na závěr jsem v kastrůlku zahřála máslo, cukr a smetanu. Odstavila jsem z ohně, vsypala kukuřičné lupínky a promíchala tak, aby se dobře obalily tekutou směsí. Ochucené lupínky jsem lžící rozdělila na jablka s brusinkami.
Dala jsem péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 40-45 min.
No comments:
Post a Comment