18 March 2016

Maková bábovka se švestkami

 
Mák u nás v rodině nejvíce miluje náš taťka. A tak jsme pro něj upekli makovou bábovku podle receptu z Apetitu. U receptu bylo napsáno, že je dokonale vláčná - a je to pravda, vůbec není suchá.

Ingredience:  250ml smetany ke šlehání 33%
                       200g krupicového cukru
                       1 sáček vanilkového cukru
                       3 velká vejce - bílky a žloutky zvlášť
                      100g hladké mouky
                      150g mletého máku
                      3 lžíce mléka
                      hrst sušených švestek bez pecek (propláchnutých a okapaných)
                      kokosový olej a krupička na vymazání formy 
                      moučkový cukr na posypání upečené bábovky

Troubu předehřeji na 170 stupňů a bábovkovou formu vymaži kokosovým olejem a vysypu krupičkou.
Smetanu ušlehám do polotuha se 100g krupic. cukru a vanil. cukrem. Do směsi zašlehám žloutky. Přimíchám prosátou mouku a mletý mák, pak přiliji mléko a umíchám těsto.
Z bílků a zbylých 100g cukru vyšlehám tuhý sníh. Ten pak zlehka zapracuji spolu se švestkami do těsta.
Těsto přeliji do připravené formy, vložím do trouby a peču asi 45 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
Nechám vychladnout a posypu moučkovým cukrem.












No comments:

Post a Comment