03 April 2016
Hruškový koláč s mandlemi
Tenhle chuťově velmi jemný koláč jsem objevila opět u Lucky na jejím blogu. A byl mi moc sympatický hned z několika důvodů. Hlavně moukou, z které je upečený korpus, pak náplní z mascarpone a hrušek a na závěr ty mandličky posypané na povrchu.
Na korpus: 150g špaldové mouky Na náplň: 4-5 středních hrušek
150g pohankové mouky 1 lžíce citrónové šťávy
4 lžíce třtinového cukru 4 lžíce třtinového vanilkového cukru
160g chlazeného másla 500g mascarpone
4-5 lžic studené vody 2 vejce
1/2 lžičky soli 3 lžíce pohankové mouky
kousek másla na vymazání formy nasekané mandličky
fazole - na zatížení korpusu cukr na poprášení
Nejprve si připravím těsto. Zpracuji mouku,sůl, cukr, máslo a vodu v hladké těsto. Zabalím ho do potrav. folie a dám na hodinu do lednice odpočinout.
Po vyndání z ledničky si předehřeji troubu na 170 stupňů a máslem vymažu formu na pečení.
Těsto do koláčové formy nastrouhám na hrubém struhadle a prsty ho natlačím na dno a ke krajům. Propíchám vidličkou, položím na něj pečící papír a zasypu fazolemi. Dám péct na 20 minut.
Pak papír s fazolemi odstraním a ještě dám korpus zpět do trouby na 5 minut. Po vytažení ho nechám lehce vychladnout. Mezitím si oloupu hrušky a nakrájím na tenké plátky, dám je do misky a zakapu citrón. šťávou.
Mascarpone vyšlehám s cukrem, vejci a pohankovou moukou. Směs naliji na předpečený korpus a navrstvím připravené hrušky. Na závěr posypu nasekanými mandlemi. (Protože náš David žádné ořechy, ani mandle vcelku nejí, nechala jsem půlku koláče bez mandlí).
Peču asi 45 minut. Na posledních 15 minut jsem koláč podle rady Lucky přikryla alobalem. Po vytažení z trouby a vychladnutí ho popráším moučkovým cukrem.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment