Tvarohovou náplň v koláčích a buchtách mám nejraději a má drahá polovička zase makovou. Takže tenhle koláč je naprosto úžasná kombinace pro nás pro oba. A protože jsem ještě nikdy nezkusila použít mák nemletý, tak teď byla příležitost. Koláč se po upečení dává do ledničky, takže je to vlastně takový druh cheeseceku. Těsto s přidáním mletých mandlí chutná výborně.
Na těsto: 100g másla (nakrájeného na kostičky)
100g mletých mandlí
100g hladké mouky
100g krupicového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 velké vejce
Na náplň: 500g měkkého tvarohu
2 velká vejce
6 lžic zakysané smetany (dala jsem asi 150g)
50g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
150g máku (nemletého)
1 lžička strouhané kůry z biocitronu
Troubu předehřeji na 160 stupňů. Všechny přísady na těsto, kromě vejce, ručně zpracuji v drobenku. Přidám vejce a vypracuji hladké těsto, které dám asi na hodinku chladit do lednice.
Dortovou formu o průměru 23-24cm lehce vymastím a vyložím těstem včetně okrajů.
Peču asi 25 minut.
Mezitím si připravím náplň. Utřu tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citron. kůrou (případně dle chuti dosladím). Nakonec vmíchám mák.
Předpečený korpus vyndám z trouby a naplním připraveným tvarohem. Vrátím do trouby a peču ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté.
Po vychladnutí uložím do ledničky.
A příště ho zkusím s ovocem - takový rybíz by byl určitě v tvarohové náplni dokonalý.
No comments:
Post a Comment