Sunday, April 10, 2016

Koláč s rebarborou a jahodami



Teda kombinace rebarbory a jahod je naprosto skvělá. Recept od  Lucie z jejího blogu  opět nezklamal.
Rebarborový koláč pečeme v létě často, ale přidat jahody mě nikdy nenapadlo. Teď už vím, že tuto kombinaci určitě zopakuji i na jiné druhy koláčů, třeba s drobenkou.

Ingredience: 500g hladké mouky
                      200g cukru krupice
                      140g másla
                      2 vejce
                      2 žloutky
                      4 lžíce mléka
                      2 lžíce octa
                      18g prášku do pečiva bez fosfátů
                      1 žloutek a lžíce mléka na potření

Náplň: 450g očištěné rebarbory, 350g jahod, 1,5 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce šťávy z pomeranče,
            100g cukru krupice

Mouku smíchám s práškem do pečiva. Přidám máslo, cukr, vajíčka, žloutky, mléko a ocet. Ručně vypracuji hladké těsto, které rozdělím na dvě části a nechám odpočinout asi půl hodiny v lednici.
Mezitím si připravím náplň. Očištěnou rebarboru i jahody nakrájím asi na centimetrové kostičky. Smíchám je s cukrem, škrobem a pomerančovou šťávou.
 Na moukou posypané ploše rozválím jednu část těsta a vyložím jím koláčovou formu, i okraje. Těsto propíchám vidličkou.


Na těsto rozprostřu připravené jahody s rebarborou.


 Druhou část těsta také rozválím a pomocí vykrajovátek na cukroví vykrojím do středu čtyři srdíčka. Poté ho pomocí válečku přenesu na připravený koláč. Není to jednoduché, ale povedlo se a rozšlehaným žloutkem s mlékem jsem na těsto přilepila i vykrojená srdíčka.


 Začistila jsem okraje a zbytkem těsta jsem je "jen tak" ozdobila. Povrch koláče jsem potřela rozšlehaným žloutkem s mlékem. pekla jsem v troubě na 170 stupňů asi 40 minut.
Jakmile trochu vychladne, posypu ho moučkovým cukrem.







No comments:

Post a Comment