Sunday, March 26, 2017

Rychlý čtyřzrnný chléb





Dneska jsem sladké pečení opět vyměnila za dobrý chlebík, který si jednoduše můžete doma upéct.
Tenhle druh chleba je plný zdravých semínek a doma ho pečeme poměrně často. Je s droždím a kváskem a já používám kvásek, který uchovávám v lednici a stále ho "přikrmuji". Jak na kvásek jsem již  zde  na blogu
uváděla. Můžete ale klidně použít i sušený. Někdy k semínkům přidáme i vlašské nebo pekanové ořechy. To je chlebík ještě lepší 😊.

2 chleby (po 650g), 3 hodiny bobtnání, 45 minut kynutí, 40 minut pečení.
Na semínkovou vložku:   200ml vody
                                          50g zrnitých ovesných vloček
                                          50g lněných semínek
                                          50g slunečnicových semínek
                                          50g dýňových semínek

Na těsto:   20g droždí (asi 1/2) kostky
                  300ml vody
                  350g pšeničné mouky (používám chlebovou)
                  250g žitné chlebové mouky
                  25g soli (asi 2 lžíce)
                  75ml tekutého kvásku
Navíc:    50g sezamových semínek na obalení (nebo lněných, slunečnicových)
               
Vločky a všechna semínka na vložku nasypu do misky a zaliji je převařenou vodou. Směs důkladně promíchám a přikrytou nechám bobtnat 2-3 hodiny.
Na těsto rozpustím droždí v míse ve vlažné vodě. Přidám nabobtnalá semínka, pak oba druhy mouky, sůl a kvásek. Vše dobře propracuji a hnětu v robotu 8-10 minut (nejprve na pomalý, pak na rychlý stupeň).
Hotové těsto vyklopím na pomoučenou pracovní plochu, přikryji a nechám kynout asi 20 minut.
Mezitím je jednou až dvakrát stáčím (popisovala jsem zde ), aby získalo hedvábnou strukturu.

Vykynuté těsto rozdělím na poloviny a vytvaruji dva podélné bochníky. Mašlovačkou chleby potřu vodou a obalím je v sezamových semínkách. Pak je vložím na plech vyložený pečícím papírem, přikryji a nechám znovu kynout 20 minut. Přitom jsem je opatrně podélně nařízla ostrým nožem.
mezitím předehřeji troubu na 240°C a vložím do ní kastrůlek s vodou. Po dosažení příslušné teploty kastrůlek vyndám a doprostřed trouby vložím plech s bochníky.
Peču 10 minut a pak teplotu snížím na 220°C a chleby dopékám 25-30 minut. (Zkoušela jsem péct i jeden z bochníků v keramické formě na chleba - tady trvala doba pečení asi o 10 minut déle).








No comments:

Post a Comment