05 March 2017
Jablečný koláč s meruňkovou zavařeninou
Pomalu se sice blíží jaro a tento koláč by se nejvíce hodil na podzim, ale protože jablka jsou stále zatím nejlépe dostupné ovoce, tak proč si nepochutnat právě na tomto koláči. Je ohromně šťavnatý nejen díky bohaté vrstvě jablek, ale také díky meruňkové zavařenině, která pokrývá celý vršek koláče.
Těsto: 120g celozrnné pšeničné mouky Náplň: 6 středně velkých jablek
120g polohrubé mouky 30 - 50g cukru moučka
špetka soli 1 lžička skořice
120g másla pokojové teploty 30g másla
1 žloutek 3 lžíce cukru krupice (přírodního)
2-3 lžíce studené vody 6 lžiček meruňkové marmelády
1-2 lžíce aromat.alkoholu (třeba třešňovice)
Máslo nakrájím na kostičky. Zasypu oběma druhy mouky a špetkou soli a ručně nebo pomocí robotu vypracuji sypkou drobenku. Pak zapracuji žloutek. Po lžících přidám vodu a vypracuji těsto, které pomocí prstů natlačím do koláčové formy ( o průměru 28cm).
Troubu předehřeji na 180°C a připravím si náplň.
Jablka oloupu a zbavím jádřinců. 2 jablka nakrájím na 2 mm silné plátky a odložím stranou. Zbytek jablek nakrájím na menší kostičky. V míse smíchám skořici a mouč. cukr. Množství cukru použiji podle sladkosti jablek. Jablka nakrájená na kostičky vložím do mísy a promíchám se skořicí a cukrem.
Tuto směs navrstvím na těsto. Navrch pak vyskládám plátky jablek. Posypu přírodním krupicovým cukrem a pokladu na ně tenké plátky másla.
Koláč peču asi 45 min. Pak asi na 5 min. zapnu gril (cukr by měl karamelizovat, ale pozor na připálení).
Troubu vypnu, koláč v ní ještě asi 5 minut nechám a v kastrůlku si svařím meruňkovou marmeládu s alkoholem (jakmile začne bublat, stáhnu ji z plotny). Koláč vyjmu z trouby a ještě horký ho potřu svařenou marmeládou.
Podávám, až vychladne.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment