Bábovka Savoy je jistě všem dobře známá. A já ji přesto ještě nevyzkoušela, až teď.
Recept jsem dostala od mé sestry, která ji strašně vychválila. Naše děti i má drahá polovička jsou v bábovkách opravdu dost mlsní, musí být krásně vláčná, vůbec ne suchá. A tahle bábovka předčila všechna naše očekávání.Přestože náš David nemusí ořechy, klidně si nakrájel bábovku s sebou na "intr" a moc si ji pochvaloval.
Ingredience: kokosový olej a hrubá mouka na formu
280g másla
280g mouč. cukru
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
250ml smetany ke šlehání (33%)
360g polohrubé mouky
1 sáček bio vanilkového cukru
1 sáček kypřícího prášku
100g vlašských ořechů, nasekaných
150g nugátu, nakrájeného - já použila tmavé ledové kaštany
30g kakaa holandského typu
Bábovkovou formu vymaži kokosovým olejem a vysypu hrubou moukou.
Troubu předehřeji na 175°C.
Ve větší míse smíchám máslo s polovinou cukru a utřu do pěny. Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávám žloutky. Pak snížím rychlost a přiliji smetanu. Krátce prošlehám.
V jiné míse vyšlehám bílky se zbytkem cukru a vanilkovým cukrem na pevný sníh. Zhruba polovinu sněhu smíchám s máslovo-vaječnou hmotou, přisypu mouku prosátou s kypřícím práškem, promíchám a pak zlehka přidám zbytek bílků.
Do formy vliji polovinu těsta, posypu ho ořechy a nugátem. Zbytek těsta obarvím kakaem a naliji navrch.
Peču asi hodinu. Po vychladnutí popráším bábovku moučkovým cukrem.
K nedělní kávičce mohu bábovku jen doporučit. Má sestra měla pravdu, že je vynikající😊.
No comments:
Post a Comment