12 March 2017

Bábovka Savoy




Bábovka Savoy je jistě všem dobře známá. A já ji přesto ještě nevyzkoušela, až teď. 
Recept jsem dostala od mé sestry, která ji strašně vychválila. Naše děti i má drahá polovička jsou v bábovkách opravdu dost mlsní, musí být krásně vláčná, vůbec ne suchá. A tahle bábovka předčila všechna naše očekávání.
Přestože náš David nemusí ořechy, klidně si nakrájel bábovku s sebou na "intr" a moc si ji pochvaloval.

Ingredience:    kokosový olej a hrubá mouka na formu
                         280g másla
                         280g mouč. cukru
                         6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
                         250ml smetany ke šlehání (33%)
                         360g polohrubé mouky
                         1 sáček bio vanilkového cukru
                         1 sáček kypřícího prášku 
                         100g vlašských ořechů, nasekaných
                         150g nugátu, nakrájeného - já použila tmavé ledové kaštany
                         30g kakaa holandského typu

Bábovkovou formu vymaži kokosovým olejem a vysypu hrubou moukou.                              
Troubu předehřeji na 175°C.
Ve větší míse smíchám máslo s polovinou cukru a utřu do pěny. Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávám žloutky. Pak snížím rychlost a přiliji smetanu. Krátce prošlehám. 
V jiné míse vyšlehám bílky se zbytkem cukru a vanilkovým cukrem na pevný sníh. Zhruba polovinu sněhu smíchám s máslovo-vaječnou hmotou, přisypu mouku prosátou s kypřícím práškem, promíchám a pak zlehka přidám zbytek bílků.
Do formy vliji polovinu těsta, posypu ho ořechy a nugátem. Zbytek těsta obarvím kakaem a naliji navrch.
Peču asi hodinu. Po vychladnutí popráším bábovku moučkovým cukrem.




K nedělní kávičce mohu bábovku jen doporučit. Má sestra měla pravdu, že je vynikající😊.




No comments:

Post a Comment