Moje maminka často pekla makovec - bábovku, která se vždycky povedla a nám jako dětem moc chutnala. Protože byla jiná, než klasická třená bábovka. A tak její recept ráda používám i já. Peču makové bábovičky, do kterých přidávám čerstvé blumy nebo švestky. Příprava těsta je opravdu rychlá a jednoduchá.
Ingredience: 150g třtinového cukru
1 vejce
trochu oleje (asi 3 lžíce)
300g hladké mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
1/2 sáčku jedlé sody
150g mletého máku
1/4 l mléka (nebo smetany)
3 blumy pokrájené na menší kostičky
2 lžíce mletých mandlí (nebo hrubé mouky) na obalení blum
Nejprve si vymažu formu na bábovičky kokosovým olejem a vysypu hrubou moukou nebo krupičkou.
V míse utřu vejce s cukrem, vmíchám olej. V jiné míse prosiji mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou a přimíchám mák. (Jedlou sodu přidávám kvůli blumám a jejich kyselosti, pokud budete péct bez nich, nahraďte sodu práškem do pečiva).
Tuto sypkou směs střídavě s mlékem přidávám k vyšlehanému vejci s cukrem a olejem. Vše dobře promíchám v takové řidší těsto.
Nakrájím blumy na menší kostičky a v misce je obálím v mletých mandlích, pak je přidám do těsta.
Těstem naplním bábovičky a peču v troubě předehřáté na 175°C asi 30 minut.
Pokud budete péct velkou bábovku, pak vám to bude trvat o trochu déle, asi 40 - 45 minut.
A pokud nechcete dělat malé bábovičky, klidně si upečte jednu velkou😊. Bude chutnat úplně stejně skvěle.
No comments:
Post a Comment