Tenhle tvarožník, to je prostě lahoda pro všechny, kdo zbožňují tvaroh jako já. Mám ráda koláče, kde je více náplně než těsta. A takový je přesně tenhle tvarožník. Navíc s těstem se moc dobře pracuje, takže žádné náročné pečení. Tenhle tvarožník zvládne i úplný začátečník.😊
V originálním receptu, který jsem objevila v jednom starším Apetitu jsou samozřejmě i rozinky, ale ty mi prostě v těstě moc nemusíme. Takže vy si je do náplně klidně přidejte.
Ingredience: 250g hladké mouky
150g krupicového cukru
1/2 sáčku prášku do pečiva
150g másla vychlazeného
Na náplň: 500g tvarohu ve vaničce (použila jsem i polotučný a výsledek byl skvělý)
250ml mléka
1 vanilkový pudink v prášku
150-200g krupicového cukru
100ml rozpuštěného másla (nebo oleje)
2 lžičky nastrouhané citronové kůry
Z mouky, cukru, kypřícího prášku a másla vypracuji těsto, které zabalím do potravinové folie a dám chladit do lednice.
Mezitím si připravím náplň. Tvaroh prošlehám s mlékem, přidám pudink, cukr a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchám citronovou kůru (můžete i rozinky propláchlé horkou vodou).
Těsta vyválím na potrav.folii ( aby se mi lépe přenášelo ) na placku s o něco větším průměrem než má koláčová forma (ta má průměr 28cm). Opatrně ji přenesu do koláčové formy a vytvaruji okraje. Na těsto dám pečící papír, vsypu fazole na zatížení a dám předpéct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 10 minut.
Odstraním papír s fazolemi a stáhnu teplotu na 175°C. Na předpečený korpus vliji náplň a peču dozlatova zhruba hodinu.
Vypadá moc lákavě, určitě by se hodil k horké čokoládě, kterou zrovna popíjím :-)
ReplyDeleteTaky se chystám dnes péct, nejspíš něco jablečného.
Příjemné dny, Zuzka
S horkou čokoládou by tvarožník tvořil určitě ideální dvojici :-)
DeleteŠárka