Sunday, April 23, 2017

Tvarožník




Tenhle tvarožník, to je prostě lahoda pro všechny, kdo zbožňují tvaroh jako já. Mám ráda koláče, kde je více náplně než těsta. A takový je přesně tenhle tvarožník. Navíc s těstem se moc dobře pracuje, takže žádné náročné pečení. Tenhle tvarožník zvládne i úplný začátečník.😊
V originálním receptu, který jsem objevila v jednom starším Apetitu jsou samozřejmě i rozinky, ale ty mi prostě v těstě moc nemusíme. Takže vy si je do náplně klidně přidejte.

Ingredience:   250g hladké mouky
                        150g krupicového cukru
                        1/2 sáčku prášku do pečiva
                        150g másla vychlazeného
Na náplň:   500g tvarohu ve vaničce (použila jsem i polotučný a výsledek byl skvělý)
                    250ml mléka
                    1 vanilkový pudink v prášku
                    150-200g krupicového cukru
                    100ml rozpuštěného másla  (nebo oleje)
                    2 lžičky nastrouhané citronové kůry

Z mouky, cukru, kypřícího prášku a másla vypracuji těsto, které zabalím do potravinové folie a dám chladit do lednice.
Mezitím si připravím náplň. Tvaroh prošlehám s mlékem, přidám pudink, cukr a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchám citronovou kůru (můžete i rozinky propláchlé horkou vodou).
Těsta vyválím na potrav.folii ( aby se mi lépe přenášelo ) na placku s o něco větším průměrem než má koláčová forma (ta má průměr 28cm). Opatrně ji přenesu do koláčové formy a vytvaruji okraje. Na těsto dám pečící papír, vsypu fazole na zatížení a dám předpéct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 10 minut.
Odstraním papír s fazolemi a stáhnu teplotu na 175°C. Na předpečený korpus vliji náplň a peču dozlatova zhruba hodinu.










2 comments:

  1. Vypadá moc lákavě, určitě by se hodil k horké čokoládě, kterou zrovna popíjím :-)
    Taky se chystám dnes péct, nejspíš něco jablečného.
    Příjemné dny, Zuzka

    ReplyDelete
    Replies
    1. S horkou čokoládou by tvarožník tvořil určitě ideální dvojici :-)
      Šárka

      Delete