30 April 2017

Chléb bez hnětení




Chtěla jsem vyzkoušet také chléb bez hnětení, kterému jsem příliš nedůvěřovala, neboť jsem si zvykla na pečení chleba z kvásku. Příprava je velmi jednoduchá a chléb vás k ničemu nepotřebuje, aby vykynul 😊. Stačí mu jen opravdu maličké množství sušeného droždí a pak hlavně několik hodin kynutí (klidně ho nechte kynout přes noc). Jedním z tajemství úspěchu tohoto chleba je jeho pečení v litinovém hrnci s poklicí.

Ingredience:   500g  pšeničné chlebové mouky + na pomoučení 
                        150g celozrnné hladké mouky
                        1/4  lžičky sušeného droždí
                        1 lžička soli  (dala bych i 1,5 lžičky - přišel mi málo slaný)
                        275ml vlažné vody
Doba kynutí se pohybuje mezi 16 - 22 hodinami. Doba pečení je 45 minut.

Ve velké míse dobře promíchám oba druhy mouky, droždí a sůl. Přiliji vlažnou vodu a důkladně vše promíchám vařečkou. Směs bude taková nejednotná, lepivá a trochu řidší. Mísu zakryji potravinářskou folií a nechám 12-18 hodin stát na teplejším místě, aby těsto nakynulo. Není potřeba přidávat více droždí, těsto vykyne díky dlouhé době.
Po této době by se na povrchu těsta měly objevit bubliny a jeho objem se zhruba zdvojnásobí.
Těsto vyklopím na pomoučenou plochu a přehnu okraje rychle do středu, aby se vytvořil kulatý tvar. Těsto přesunu na velký kus pečícího papíru (asi 40 x 40cm) spojem dolů a ještě vrátím do mísy, ve které kynulo a nechám ještě další 4 hodiny odpočívat.
Po 3 hodinách rozehřeji troubu na 230°C a vložím do ní litinový hrnec i s poklicí, aby se rozehřály. Pak ho opatrně z trouby vytáhnu, sundám pokličku a vložím do něj chléb i s pečícím papírem. Zakryji poklicí, vrátím do trouby a peču 30 minut. Pak pokličku sundám a peču dalších 15 minut pro dosažení krásné hnědé kůrky.

Upečený chléb jsem přendala na mřížku, aby vychladl. Poklepu na spodní stranu a pokud zní dutě, je hotový. Pokud ne, vrátím ho ještě na 5-10 minut do trouby.
Chléb nechám určitě ještě hodinu odpočívat, i po vyjmutí z trouby se stále dopéká.





Chléb se povedl hned na první pokus, chutnal nám, ale já se stejně raději budu vracet k pečení chleba z kvásku, které jsem zde na blogu popisovala.



No comments:

Post a Comment