Sunday, April 16, 2017

Pro koledníky - Vanilkové sušenky zdobené marcipánem





Také letos jsme s Kristýnkou nachystaly sušenky pro koledníky. Přemýšlely jsme, jaké napečeme a hlavně, jaký motiv zvolíme. Vloni to byly králíčci a kohoutci a letos jsme vybraly jarní motiv - motýlky a tulipány. Rozhodly jsme se, že upečeme máslové vanilkové a ozdobíme je marcipánem. Vzor na marcipánu nám pomohl vytvořit náš oblíbený embosovací váleček 😊.

Ingredience:  230g másla
                       175g moučkového cukru
                       1 vejce (pokojové teploty)
                       1,5 - 2 lžičky vanilkového aroma
                       0,5 lžičky soli
                       400 - 425g hladké mouky (na křehké pečivo-Babiččina volba)

Na zdobení:  3 marcipány různých barev ( každý po 100g - 100g vystačí asi na 10 sušenek)  
                      rozehřátý džem lemon card (nebo jakýkoliv kyselejší)
                      200g moučkového cukru
                      1 bílek (pokojé teploty)
                      1 lžička citronové šťávy

 V robotu jsem do hladké nadýchané pěny utřela máslo s cukrem. Přidala jsem vejce, vanilkové aroma a dobře promíchala.
V druhé míse jsem smíchala mouku, sůl a postupně jsem ji přidávala do vyšlehané směsi, dokud se vše nespojilo v pevné těsto. Těsto jsem zabalila do potrav. folie a dala na 2 hodinky odpočinout do ledničky.
Pak jsem těsto rozválela na plát silný asi 0,5cm a vykrajovala jsem požadované tvary sušenek.
Pekla jsem v troubě předehřáté na 180°C asi 10 minut.

Vychladlé sušenky jsem zdobila marcipánem. Marcipán jsem rozválela na plát (mezi dvěmi potrav. foliemi, jde to lépe), na poslední válení jsem potrav. folii odstranila a použila jsem embosovací váleček, který vytvořil pěkný vzor. Vykrájela jsem stejné tvary jako tvary sušenek.
V malém kastrůlku jsem si rozehřála marmeládu. Tou jsem jen lehce potřela povrch sušenek a navrch jsem položila vykrojený tvar z marcipánu.

Některým sušenkám jsem ještě ozdobila okraje bílou polevou z bílku a mouč.cukru
Důkladně (v robotu) jsem ušlehala bílek s prosátým cukrem a citronovou šťávou. Tato poleva by měla být hustší a měla by se jemně táhnout. Polevou jsem naplnila pevnější igelitový sáček, v jednom rohu jsem propíchla silnou jehlou otvor a ozdobila jsem okraje sušenek.






Sušenky jsme pak rozdělily do připravených sáčků,  ozdobily cedulkou a měly jsme nachystáno.



1 comment: