Každý rok nám peče beránka babička (maminka mého manžela), je to tradice. Ale letos jsem chtěla upéct beránka sama a tak jsem si ho musela vyzkoušet nanečisto o něco dříve😊. A protože mám ráda mandle, náš beránek je z třeného těsta s mandlemi. Je nadýcháný, lehký, moc nám chutnal.
Ingredience: 120g másla
210g cukru krupice (1 lžíci cukru jsem nahradila pravým vailk.cukrem)
špetka soli
3 vejce (dávám i 4 menší)
185g polohrubé mouky
75g mletých mandlí
lžička strouhané citronové kůry
90ml mléka
Na vymazání: kokosový olej
2 lžíce hrubé mouky
Formu na beránka vymaži kokosovým olejem a vysypu hrubou moukou. Troubu předehřeji na 155°C.
Máslo, sůl a polovinu cukru míchám do světlé nadýchané pěny. Nechám pracovat robot, při střední rychlosti asi 5-10 minut. Do ušlehané pěny postupně přidávám žloutky, jeden po druhém (další vždy, až když se ten předchozí vstřebá).
V jiné míse smíchám mleté mandle, mouku a citronovou kůru.
Bílky vyšlehám se špetkou cukru nejprve do řidší pěny. Postupně přidávám zbylý cukr a dál šlehám alespoň 5 minut, až vznikne hustý, pevný sníh.
K utřenému máslu střídavě vmíchám vařečkou mouku s mandlemi a mléko. Na závěr přidám tuhý sníh, který důkladně s těstem promíchám.
Naliji do připravené formy, stěrkou zarovnám a peču skoro 60 minut (v mé troubě to trvá 55 minut).
Po vyjmutí z trouby jsem nechala beránka asi 5 minut ve formě odpočívat. Poté jsem ho vyklopila na mřížku, nechala vychladnout a teprve pak jsem jej mírně poprášila moučkovým cukrem a dozdobila.
Na fotografiích dělají beránkovi společnost nááádherné tulipány z mého oblíbeného obchůdku Mahoza .
No comments:
Post a Comment