08 April 2017

Beránek z třeného mandlového těsta





Blíží se krásné svátky jara a určitě se chystáte na pečení velikonočního beránka. Třeba vám přijde vhod recept, který jsem vyzkoušela já.
Každý rok nám peče beránka babička (maminka mého manžela), je to tradice. Ale letos jsem chtěla upéct beránka sama a tak jsem si ho musela vyzkoušet nanečisto o něco dříve😊. A protože mám ráda mandle, náš beránek je z třeného těsta s mandlemi. Je nadýcháný, lehký, moc nám chutnal.

Ingredience:    120g másla
                         210g cukru krupice (1 lžíci cukru jsem nahradila pravým vailk.cukrem)
                         špetka soli
                         3 vejce (dávám i 4 menší)
                         185g polohrubé mouky
                         75g mletých mandlí
                         lžička strouhané citronové kůry
                         90ml mléka

Na vymazání:    kokosový olej
                          2 lžíce hrubé mouky 

Formu na beránka vymaži kokosovým olejem a vysypu hrubou moukou. Troubu předehřeji na 155°C.
Máslo, sůl a polovinu cukru míchám do světlé nadýchané pěny. Nechám pracovat robot, při střední rychlosti asi 5-10 minut. Do ušlehané pěny postupně přidávám žloutky, jeden po druhém (další vždy, až když se ten předchozí vstřebá).
V jiné míse smíchám mleté mandle, mouku a citronovou kůru.
Bílky vyšlehám se špetkou cukru nejprve do řidší pěny. Postupně přidávám zbylý cukr a dál šlehám alespoň 5 minut, až vznikne hustý, pevný sníh.
K utřenému máslu střídavě vmíchám vařečkou mouku s mandlemi a mléko.  Na závěr přidám tuhý sníh, který důkladně s těstem promíchám.
Naliji do připravené formy, stěrkou zarovnám a peču skoro 60 minut (v mé troubě to trvá 55 minut).
Po vyjmutí z trouby jsem nechala beránka asi 5 minut ve formě odpočívat. Poté jsem ho vyklopila na mřížku, nechala vychladnout a teprve pak jsem jej mírně poprášila moučkovým cukrem a dozdobila.





Na fotografiích dělají beránkovi společnost nááádherné tulipány z mého oblíbeného obchůdku Mahoza .



No comments:

Post a Comment