Dlouho už jsem nepekla kynutý ovocný koláč. Rybíz, kterého máme ještě na zahradě dost, bude na koláč ideální. K tomu si představte tvarohovou náplň a drobenku z marcipánu a dobrota je na světě. Recept na tento koláč jsem si přivezla z kurzu v Gourmet Academy, o kterém jsem se vám zde na blogu zmiňovala.
Z uvedeného množství jsem upekla jeden velký kulatý koláč na plech a ještě 11 malých koláčků.
Suroviny na těsto: 25g droždí (asi 1/2 kostky) Náplň: 500g měkkého tvarohu
125ml mléka 2 žloutky
50g cukru krupice 3 lžíce vanilkového pudinku
400g polohrubé mouky asi 4 lžíce moučkového cukru
špetka soli dřeň z 1/2 vanilkového lusku
2 žloutky větší mísa očištěného rybízu
40ml zakysané smetany
70g másla
Na drobenku: 100g marcipánu
50g hrubé mouky
cukr (krupice) dle chuti marcipánu
30g másla
citronová kůra z bio citrónu
50g mandlových lupínků
1 rozšlehané vajíčko na potření okrajů před upečením
trochu rozpuštěného másla na potření okrajů po upečení
Z rozdrobeného droždí, teplého mléka, cukru a trochy mouky si připravím kvásek (trvá to asi 15min.).
Promíchám se zbytkem surovin, úplně nakonec přidám teplé máslo. Důkladně propracuji ( v robotu) v těsto, které popráším moukou a nechám (v míse z robota) na teplém místě kynout asi 30 minut. Pak dám těsto znovu hníst, opět zapráším moukou a nechám dalších 30 minut kynout.
Suroviny na náplň krátce promíchám a připravím si drobenku. Nastrouhám marcipán, který ručně se zbytkem surovin propracuji v drobenku.
Vykynuté těsto rozválím na pomoučené pracovní desce na slabou vrstvu do tvaru kulatého koláče, který přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Přidám náplň (ne až k okrajům), pokladu rybíz a navrch rozprostřu drobenku. Okraje koláče potřu rozšlehaným vajíčkem.
Nechám na plechu kynout, než se trouba rozehřeje na 165°C. Peču asi 35-40 minut.
Na malé koláčky jsem z těsta uždibovala kousky, které jsem vytvarovala do kuličky. Na tu jsem zatlačila dnem skleničky a do vzniklého důlku jsem dávala náplň.
Po upečení pokapu koláč (i koláčky) rozehřátým máslem a potřu jím i okraje.
No comments:
Post a Comment