Sunday, July 2, 2017

Kynutý koláč s marcipánovou drobenkou




 Dlouho už jsem nepekla kynutý ovocný koláč. Rybíz, kterého máme ještě na zahradě dost, bude na koláč ideální. K tomu si představte tvarohovou náplň a drobenku z marcipánu a dobrota je na světě. Recept na tento koláč jsem si přivezla z kurzu v Gourmet Academy, o kterém jsem se vám zde na blogu zmiňovala.
Z uvedeného množství jsem upekla jeden velký kulatý koláč na plech a ještě 11 malých koláčků.

Suroviny na těsto:   25g droždí (asi 1/2 kostky)           Náplň:   500g měkkého tvarohu
                                 125ml mléka                                               2 žloutky
                                 50g cukru krupice                                      3 lžíce vanilkového pudinku
                                 400g polohrubé mouky                               asi 4 lžíce moučkového cukru
                                 špetka soli                                                   dřeň z 1/2 vanilkového lusku
                                 2 žloutky                                                      větší mísa očištěného rybízu
                                 40ml zakysané smetany
                                 70g másla

   Na drobenku:   100g marcipánu
                             50g hrubé mouky
                             cukr (krupice) dle chuti marcipánu
                             30g másla
                             citronová kůra z bio citrónu
                             50g mandlových lupínků
                         
                              1 rozšlehané vajíčko na potření okrajů před upečením
                              trochu rozpuštěného másla na potření okrajů po upečení 

Z rozdrobeného droždí, teplého mléka, cukru a trochy mouky si připravím kvásek (trvá to asi 15min.).
Promíchám se zbytkem surovin, úplně nakonec přidám teplé máslo. Důkladně propracuji ( v robotu) v těsto, které popráším moukou a nechám (v míse z robota) na teplém místě kynout asi 30 minut. Pak dám těsto znovu hníst, opět zapráším moukou a nechám dalších 30 minut kynout.
Suroviny na náplň  krátce promíchám a připravím si drobenku. Nastrouhám marcipán, který ručně se zbytkem surovin propracuji v drobenku.
Vykynuté těsto rozválím na pomoučené pracovní desce na slabou vrstvu do tvaru kulatého koláče, který přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Přidám náplň (ne až k okrajům), pokladu rybíz a navrch rozprostřu drobenku. Okraje koláče potřu rozšlehaným vajíčkem.
Nechám na plechu kynout, než se trouba rozehřeje na 165°C. Peču asi 35-40 minut.

Na malé koláčky jsem z těsta uždibovala kousky, které jsem vytvarovala do kuličky. Na tu jsem zatlačila dnem skleničky a do vzniklého důlku jsem dávala náplň.

Po upečení pokapu koláč (i koláčky) rozehřátým máslem a potřu jím i okraje.








No comments:

Post a Comment