09 July 2017

Třešňovo - mandlový koláč




Protože jsme byli obdarováni třešněmi, přemýšlela jsem, jaký koláč upeču. Určitě se nabízí bublanina, ale tu já zrovna dvakrát moc nemusím. Pak jsem objevila tenhle recept s mandlovou náplní a pustila jsem se do pečení. Koláč bude výborný s jakýmkoliv ovocem, nejlépe peckovitým. A čím bude ovoce šťavnatější, tím lépe.😊
Množství ingrediencí vystačí na menší koláč. Já použila formu o rozměrech 36 x 13 cm.


Na těsto:  190g hladké mouky                             Na náplň:  75g mandlové moučky
                  50g cukru moučka                                                75g změklého másla
                  25g mandlové moučky                                          50g cukru moučka
                  110g změklého másla                                            7g hladké mouky
                  pár kapek vanilkového extraktu                          1 vejce
                  1 menší vejce                                                        miska vypeckovaných třešní

Do mísy proseji hladkou mouku s moučkovým cukrem a mandlovou moučkou. Promíchám.
V jiné míse vyšlehám změklé máslo do pěny a k němu zašlehám zbývajících 25g cukru moučka a přidám pár kapek vanilkového extraktu. Do takto vyšlehaného másla po částech zašlehám sypké suroviny.A úplně na závěr vejce. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do folie a nechám minimálně 2 hodiny odpočívat v ledničce.
Připravím si mandlovou náplň. Do mísy proseji mandlovou moučku s hladkou moukou.
V jiné míse opět vyšlehám do pěny máslo, do kterého zašlehám prosátý cukr moučka. Poté po částech do másla zašlehám mandlovou moučku a nakonec i vejce. Mandlovou náplň dám do uzavíratelné nádoby a nechám v ledničce chladit asi 30 minut.
Troubu předehřeji na 175°C. Odpočinuté těsto vyválím mezi dvěma vrstvami potrav.folie a poté s ním vyložím vymazanou koláčovou formu. Na těsto pomocí cukrářského sáčku (stačí i pevnější igelitový) nanesu mandlovou náplň a na ni pokladu připravené třešně.
Peču dozlatova asi 30-40 minut. Pak nechám koláč vychladnout na mřížce.







2 comments:

  1. To musí být dobrota.Určitě vyzkouším.Šly by použít meruňky?A obdivuji formu na koláč.Ta by se hodila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meruňky budou na koláč skvělé. Forma je ideální na menší pečení, ale já ji i tak využívám dost často. Je z nepřilnavého povrchu a s odnímatelným dnem. Kupovala jsem ji na www.kitchenette.cz

      Delete