30 July 2017
Ovocné taštičky z podmáslí
Zase jsme byli obdarováni ovocem ze zahrádky, tentokrát černým rybízem. Jen tak čerstvý ho naše děti moc nejedí a tak jsem přemýšlela, co dobrého upeču. Chtělo to nějakou změnu od koláčů, které pečeme skoro pořád. Vyzkoušela jsem taštičky z podmáslí. A vůbec nikomu nevadilo, že jsou plněné černým rybízem 😊, snědly se raz dva.
Z uvedeného množství jsem upekla asi 20 taštiček.
Ingredience: 270g hladké mouky
200g špaldové mouky
1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
20g třtinového (nebo krupicového) cukru + na posypání
špetka soli
340g vychlazeného másla
170 - 250ml podmáslí
170g salka
asi 250g černého rybízu
1 vejce rozšlehané se lžící vody
Na těsto promíchám v míse mouku, citronovou kůru, cukr a sůl. Rychle zapracuji na kousky pokrájené máslo (nechám pracovat robot), aby směs připomínala drobenku. Opatrně vmíchám
3/4 podmáslí. Směs párkrát prohnětu, aby se spojila v těsto. Pokud nedrží, přiliji ještě trochu podmáslí. Těsto zabalím do potrav. folie a uložím alespoň na hodinu do lednice.
Dva plechy vyložím pečícím papírem a předehřeji troubu na 200°C.
Těsto vyválím na plát silný asi 3mm a nakrájím na asi 5cm čtverce. Do poloviny z připravených čtverců dám vždy lžičku salka a na ni lžičku černého rybízu. Okraje potřu vodou a přiklopím prázdným čtverečkem. Kraje přitisknu vidličkou (vznikne tak ozdobný okraj). Uprostřed každé taštičky naříznu nožem malý křížek.
Taštičky skládám na plech, potřu vejcem prošlehaným s lžící vody a posypu třtinovým cukrem.
Peču asi 15 - 20 minut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment