Sunday, July 23, 2017

Slunečnicový chléb




Vyzkoušela jsem další kváskový chléb. Tentokrát slunečnicový. Semínka jsou jak uvnitř, tak na povrchu a chléb je opravdu moc dobrý. Na těsto jsem použila celozrnnou špaldovou mouku a pšeničnou chlebovou.
Protože ještě nemám proutěnou ošatku, kde bych nechávala chléb kynout a tím i tvarovat, použila jsem keramickou formu na pečení chleba. V té jsem také chléb upekla, ale trvá to déle, než, kdybych ho pekla jen na plechu.

Ingredience:  80g pšeničného kvásku (mám ho vypěstovaný a uschovaný v ledničce)
                       330g celozrnné špaldové mouky
                       250g hladké pšeničné mouky
                       300g vody
                       100g mléka
                       50g medu (nebo agávového sirupu)
                       50g másla (nebo sádla)
                       70g slunečnicových semínek + navíc na posypání
                       10g soli

Doba kynutí:   asi 6 hodin, upečete asi 1,2 kg šišku chleba
Doba pečení:  asi 40 minut

Nejprve si den dopředu "probudím" kvásek. Do mísy odvážím 80g kvásku a zbývající vrátím do ledničky.
Přidám 80g celozrnné špaldové mouky  a 80g vody, zlehka promíchám. Zakryji potravinářskou folií a nechám takto stát na kuchyňské lince přes noc.
Pokud kvásek nemáte a chcete si ho připravit, postup jsem psala v tomhle  receptu.
Stejně tak nechám přes noc bobtnat slunečnicová semínka v misce zalitá studenou vodou.

Druhý den semínka scedím a propláchnu. Spolu s ostatními přísadami je přidám k oživenému kvásku. Hnětu v robotu asi 10 minut. Těsto vložím do mísy, zakryji potrav. folií a nechám kynout 3-4 hodiny.
Poté ho vyjmu z mísy na pomoučenou pracovní plochu a vytvaruji z něj šišku. Vršek šišky popráším moukou a pak touto pomoučenou stranou vložím šišku do formy na chleba, kterou jsem také vysypala moukou. Opět zakryji folií a nechám další 2 hodiny kynout.
Troubu předehřeji na 230°C a vložím do ní kastrůlek s vodou (ten při dosažení požadované teploty vyndám). Vršek těsta pomocí rozprašovače pokropím vodou a posypu slunečnicovými semínky. Ty pak znovu pokropím, aby lépe přilnula. Vršek šišky na několika místech trochu šikmo naříznu.
Vložím do trouby a peču 10 minut. Pak teplotu snížím na 200°C a peču dalších 30 minut. Po 20 minutách jsem formu na chleba přikryla víkem (pokud nepečete ve formě, pak chléb přikryjte pečícím papírem nebo alobalem), aby se semínka nespálila.
Slunečnicový chléb vyjmu z trouby a nechám zcela vychladnout na mřížce.




A parádní chlebník jsem si koupila opět v mém oblíbeném obchůdku Mahoza decor
  
 



No comments:

Post a Comment