Sunday, June 11, 2017

Olivový chléb s tymiánem




Dneska jsem poprvé pekla chléb jen a pouze z kvásku, bez přidání droždí. A byla jsem ráda, že se mi povedl, protože jsem na něj využila nový kvásek, pšeničný, který jsem si sama založila. Od února mám sice vypěstovaný kvásek žitný, ale některé druhy chleba jsou lepší z pšeničného kvásku a tak jsem si udělala i pšeničný. Teď mám v lednici kvásky dva 😊.
  A protože doma máme všichni rádi olivy, vyzkoušela jsem podle knihy "Kváskové pečení" olivový chléb s tymiánem. Teda v knize je recept na chléb cibulovo-olivový, ale já jsem si ho malinko poupravila 😊.
  Na konci dnešního příspěvku najdete návod na přípravu pšeničného kvásku.

Ingredience:    80g pšeničného kvásku
                         100g celozrnné pšeničné mouky
                         480g hladké pšeničné mouky (použila jsem chlebovou Babiččinu volbu)
                         380g vody 
                         10g soli
                         90g černých nakrájených oliv ( propláchnuté, pokud byly v nálevu)
                         několik snítek čerstvého tymiánu pokrájeného nadrobno

1 den předem jsem oživila kvásek, který mám v lednici. Odvážila jsem 80g do mísy a zbývající množství jsem vrátila do lednice. Přidala jsem 80g hladké pšeničné mouky a 80g vody. Vše jsem promíchala a zakryla potravinářskou fólií. Nechala jsem stát na kuchyňské lince přes noc.

Následující den jsem k oživenému kvásku (poznáte podle množství bublinek, které obsahuje) přidala zbývající množství surovin a 10 minut jsem důkladně hnětla - pomohl mi robot. Těsto jsem vložila do mísy, zakryla fólií a nechala kynout asi 4 hodiny.
Mezitím jsem si nakrájela olivy.
Vykynuté těsto jsem vyjmula z mísy pomocí stěrky na pomoučenou pracovní plochu a zploštila ho na obdélník asi 40 x 25 cm. Rovnoměrně ho posypu olivami a tymiánem, ale ne až k okrajům. Ty potřu vodou. Obdélník po delší straně stočím jako roládu. Oba konce stisknutím uzavřu a založím pod šišku těsta. Roládu položím "švem" dolů na plech vyložený pečícím papírem. Vrchní stranu potřu olovovým olejem. Opět přikryji folíí a nechám kynout 2 hodiny.
Troubu předehřeji na 230°C a vložím do ní litinový kastrůlek s vodou a jakmile teplota v troubě dosáhne požadované teploty, vyndám ho.
Na povrchu těsta udělám nožem několik zářezů. Šišku vložím do trouby a peču 10 minut, poté snížím teplotu na 200°C a peču dalších 30 minut.
Po upečení nechám chléb zcela vychladnout na mřížce.






Jak na  pšeničný kvásek :
1.den: V míse smíchám 50g hladké pšeničné mouky a 50g vody (pokojové teploty). Zakryji potravinářskou folíí a nechám stát na kuchyňské lince 24 hodin.

2.den: Ke směsi v míse přidám 50g hladké pšeničné mouky a 50g vody. Promíchám, zakryji a nechám opět stát 24 hodin.

3.den: Ke směsi v míse přidám 50g hladké pšeničné mouky a 50g vody.Promíchám, zakryji, nechám stát 24 hodin.

4.den: Ke směsi v míse přidám 50g hladké pšeničné mouky a 50g vody. Promíchám, zakryji a nechám stát 24 hodin.

5.den: Kvásek by měl být plný bublinek - mám připravený životaschopný kvásek. Pokud není, nepřidávám ani mouku, ani vodu a nechám ho ještě stát dalších 24 hodin. Ale pokud se nic neděje ani 6.den, pravděpodobně to nevyšlo. Mísu vymyji a začnu znovu.

Takto mám spoustu kvásku, který mohu hned použít, ale také uschovat. Uchovávám ho ve skleněné vzduchotěsné nádobě v lednici. Pokud chci péct z kvásku, který odpočíval v lednici, tak ho před pečením oživím. Pšeničný kvásek v poměru 1:1:1 - zvážím potřebné množství kvásku, dám ho do mísy a přidám stejné množství hladké pšeničné mouky a vody. Promíchám, zakryji a nechám stát 8 - 12 hodin (záleží, jak dlouho kvásek odpočíval). Opět by se na něm měly objevit bublinky.

                  


2 comments:

  1. Chleba vypadá opravdu báječně. Nádherně se povedl.
    hanap

    ReplyDelete
  2. Děkuji. Ale pořád pro mě pečení chleba není rutina. Zkouším a zkouším. Pečení chleba je také poměrně náročné na čas.

    ReplyDelete