04 June 2017

Citronovo-borůvkové bábovičky




Příprava těchto báboviček není nijak složitá, protože nemusíte zvlášť šlehat sníh z bílků. Kombinace borůvek s citronovou polevou je prostě svěží. A zakysaná smetana dodá těstu jemnost a lehkost. Můžete si samozřejmě upéct jednu velkou bábovku, množství ingrediencí tomu přesně odpovídá. A nebo malé bábovičky jako já ( upekla jsem jich 12 ).

Na těsto:   360g hladké mouky                               Na polevu:    150g mouč. cukru
                  2 lžičky prášku do pečiva                                             šťáva z 1 biocitronu
                  špetka soli
                  250g másla pokojové teploty
                  200g světlého třtinového cukru
                  100g krupicového cukru
                  1,5 lžičky vanilkového extraktu
                  4 vejce
                  240g zakysané smetany
                  asi 2 hrnky kanadských borůvek
                  kůra z 1 biocitronu
                 2 lžíce mletých mandlí (nemusí být, stačí mouka) na obalení borůvek
    Dále:    kokosový olej na vymazání formiček
                 hrubá mouka na vysypání formiček
                 lístky máty na ozdobu  
                   
Nejprve si připravím polevu. Moučkový cukr utřu s citronovou šťávou a dám do ledničky ztuhnout.
Mouku  proseji s práškem do pečiva a špetkou soli.
V jiné míse utřu máslo s cukry a vanilkový extrakt do nadýchané pěny (já nechám pracovat robot).
Pak postupně zašlehám celá vejce, jedno po druhém.
Střídavě přidávám prosátou mouku a zakysanou smetanu.
Borůvky promíchám s citronovou kůrou a 2 lžícemi mletých mandlí (ale stačí vám i mouka) a opatrně je vmíchám do těsta.
Vymazané bábovkové formičky a vysypané moukou naplním těstem a peču v předehřáté troubě na 175°C dozlatova, asi 45-50 minut.  Velkou bábovku budete péct déle, tak 60-65 minut.






No comments:

Post a Comment