18 June 2017

Jahodovo-rebarborová zemlbába




Zemlbábu mám hodně ráda. Občas dostaneme chuť na sladký oběd, tak si připravíme zemlbábu. Většinou jen s Kristýnkou, když nejsou chlapi doma 😊. Tenhle obměněný recept se dá určitě použít jako rychlý oběd nebo dezert k odpolední kávě. Díky jahodám a rebarboře je svěží a vánočka je nadýchanější, než klasická veka. A pokud je na vás rebarbora příliš kyselá, zůstaňte pouze u jahod.

Ingredience:   1 vánočka (já ji koupila, ale můžete si ji samozřejmě upéct)
                        4 žloutky
                        300ml mléka
                        400g měkkého tvarohu 
                        80g moučkového cukru 
                        1 vanilkový cukr
                        200g jahod 
                        2 stonky rebarbory
                        máslo na vymazání formy

Nejprve si připravím rebarboru. Očistím ji, nakrájím na kostičky, dám do misky a zaliji převařenou vodou. Takto nechám namočenou asi 10 minut, aby nebyla tak tvrdá. Jahody rozkrojím jen napůl.
Troubu předehřeji na 200°C a zapékací misku vymažu máslem.
Vánočku nakrájím na plátky. Jeden žloutek rozšlehám  s mlékem v misce. Do směsi namáčím plátky vánočky, které pak kladu do zapékací mísy. Další vrstvu bude tvořit tvaroh rozmíchaný s oběma cukry, asi 6 lžícemi mléka a zbylými 3 žloutky. Na tvarohovou směs pokladu jahody s rebarborou a na ně pak opět vánočku.
Peču asi 25 minut, až povrch zezlátne a je pěkně křupavý. Nechám lehce vychladnout a můžeme se do ní s chutí pustit.








No comments:

Post a Comment