Sunday, June 25, 2017

Rybízový koláč se žloutkovým krémem




Recept na tento koláč jsem objevila v letním speciálu časopisu Apetit, kde byl s malinami a ostružinami. A protože nám na zahradě akorát dozrává rybíz, tak jsem jako ovoce zvolila právě rybíz. Korpus jsem pekla z jiné mouky, než byla v receptu uvedena. Na koláč jsem použila menší formu, o průměru 24 cm. Byl vynikající, neskutečně šťavnatý.

Ingredience:   80g hladké mouky
                        80g špaldové mouky
                        špetka soli
                        90g studeného másla 
Na náplň:   4 žloutky
                    120g krupicového cukru (dala jsem půl na půl s třtinovým)
                    200ml zakysané smetany
                    40g hladké mouky
                     pár kapek vanilk. aroma
                    2 hrnky rybízu (přidala jsem i trochu malin)
   Navrch:    mandlové lupínky
 
Mouku, sůl a máslo jsem dala do robotu (můžete i do mixéru) a krátce promíchala, aby vznikla drobenka. Přilila jsem dvě lžíce studené vody a zase krátce promíchala. Těsto jsem přesunula na vál a pomoučenýma rukama z něj vypracovala kouli, kterou jsem na chvíli dala do lednice.
Mezitím jsem předehřála troubu na 180°C a očistila rybíz.
Těsto jsem vyválela do kulatého plátu silného asi 2-3mm. Přenesla jsem ho do koláčové formy o průměru 24cm a urovnala ho i po okrajích. Dno jsem propíchala vidličkou, zakryla pečícím papírem a zatížila fazolemi. Pekla jsem tzv. naslepo asi 20 minut.
Mezitím jsem připravila náplň. Žloutky jsem vyšlehala s cukrem do pěny a poté zašlehala zakysanou smetanu, mouku a pár kapek vanilk. aroma.
Z předpečeného korpusu jsem opatrně sundala zátěž, nasypala na něj rybíz (a trochu malin) a zalila krémem.
Pekla jsem dalších asi 30 minut dozlatova. V posledních 5 minutách jsem na povrch koláče nasypala mandlové lupínky.







3 comments:

  1. Výborný, doporučuji!!! Už pečuje po druhé :-)

    ReplyDelete
  2. Wonderful goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you are
    just extremely fantastic. I actually like what you've acquired here,
    really like what you are stating and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still care for to keep it smart.
    I can't wait to read far more from you. This is actually a great website.

    ReplyDelete
  3. Výborný letní koláč. Dnes jsem ho upekla. Doporučuji.
    hanap

    ReplyDelete