16 July 2017

Letní tvarohový koláč s ovocem




Tenhle koláč bych klidně mohla nazvat drobenkový. Drobenka totiž tvoří základ pro dno i povrch koláče. A mezi nimi se schovává bohatá tvarohová náplň a šťavnaté letní ovoce. Zvolila jsem rybíz a ostružiny a byla to osvěžující letní kombinace. Koláč všem moc chutnal, byl křehký a jemný.


Na těsto:   400g polohrubé mouky                       Na náplň:   asi 450g měkkého tvarohu
                   špetka soli                                                              120g krupic. cukru
                   120g krupic. cukru                                                 2 vejce
                   1/2 sáčku prášku do pečiva                                    asi 200ml mléka
                   lžička jedlé sody                                                     1/2 sáčku vanilkového pudinku 
                   150 - 200g másla                                                    kůra z jednoho citronu
                                                                                                   250 - 300g ovoce - rybíz, ostružiny 


Mouku smíchám v míse se solí, cukry, práškem do pečiva, jedlou sodou a přidám nakrájené máslo.
Propracuji sypkou drobenku. Koláčovou formu (o průměru 28cm) vymažu máslem a vysypu moukou.
Polovinu drobenky rozprostřu na dno a opatrně upěchuji i okraje. Asi 5 minut předpeču v troubě při 180°C.

Mezitím připravím náplň. V robotu utřu tvaroh s cukrem a vejci. Přidám mléko, pudink a kůru z citronu. Vyšlehám.
Předpečený korpus vyndám z trouby, povrch potřu pudinkovou náplní, navrch pokladu očištěné a omyté ovoce a zasypu zbývající drobenkou. Peču dozlatova při 180°C asi 40 minut.
Vyndám a nechám vychladnout. můžete posypat moučkovým cukrem (není nutné).







No comments:

Post a Comment