Sunday, October 30, 2016

jablečné mini-páje s mangem



Recepty na páj jsem na blogu uvedla již dva. A dneska ještě jeden. Základní těsto je stejné jako
u  páje s tvarohem , jen jsem malinko pozměnila množství mouky a másla. Náplň jsem tentokrát zvolila z jablek a manga. Pokud je mango zralé, je to skvěle ladící kombinace. A protože velké koláče pečeme často, rozhodla jsem se pro malé, na které jsem použila formičky na tartaletky. Z uvedeného množství jsem jich upekla šest (formičky mají průměr 10cm).

Na těsto140g hladké mouky
                 100g špaldové mouky
                 80g moučkového cukru
                 160g másla
                 dřeň z poloviny vanilk. lusku
                 špetka soli
                 2 žloutky

Náplň:   1 mango 
              2 větší jablka
              1 balíček vanilk. cukru
              1 citron

Drobenka:  50g krupicového cukru
                    50g másla
                    60g polohrubé mouky
                    kůra z jednoho citronu 

Dohotovení:  1 vejce na potření
                       skořicový cukr na posypání

Mouku prosiji s oběma cukry do mísy. Přidám špetku soli, na kousky nakrájené máslo a žloutky a zpracuji na pevné těsto. Zabalím ho do folie a nechám v chladu hodinu odležet.
Na náplň oloupu jablka  a nakrájím je na drobné kousky, zakapu šťávou z citronu. Mango oloupu, dužinu odkrojím od pecky a nakrájím na drobné kousky. Smíchám s kousky jablek a vanilk. cukrem.
Drobenku vypracuji z krupicového cukru, másla, polohr.mouky a citronové kůry.
Odleželé těsto rozdělím na dvě části - větší použiji na základ a menší na povrch. Větší část těsta rozválím na plát silný asi 3mm, postupně vyříznu celkem 6 kruhů o průměru asi 13cm. Kruhy těsta vyložím formičky o průměru 10cm a vytvořím okraje.
Na těsto ve formičkách rozložím nejprve drobenku a pak jablečno-mangovou náplň.
Zbylé těsto rozválím na plát a vykrájím z něj různě velká srdíčka, která rozložím na povrchy koláčků mírně přes sebe. Potřu je rozšlehaným vejcem a posypu skořicovým cukrem.
Peču ve vyhřáté troubě na 165 stupňů asi 40 min.
             
              

      



A pokud nemáte malé formičky, nebo se vám nechce do pečení malých koláčků, upečte klasický velký a také si pochutnáte. 


No comments:

Post a Comment