Wednesday, October 12, 2016

Bramborové koláčky s jablečným čatní




Dnes žádný sladký dezert. I když ...  Jablečné čatní nebo brusinky, které tyto koláčky doplňují, jsou vlastně takovou malou sladkou tečkou. Tyto koláčky (nebo placičky, jak chcete) jsme si strašně oblíbili právě v podzimních dnech a rádi si je děláme místo večeře. Každý je má rád jinak - s jablky, brusinkami, zakysanou smetanou,...

Ingredience:   250g oloupaných brambor
                        250g hladké mouky (já dala půl na půl s pohankovou) + na poprášení pracovní plochy
                        200g rozpuštěného másla
                        sůl na vaření brambor
                        tuk na vymaštění plechu, lívanečníku nebo pánve
                        
Na čatní:  300g oloupaných jablek (nebo hrušek)
                  1/2 sáčku skořicového cukru

Jiná obloha:  brusinky (kompotové)
                      250ml zakysané smetany

Oloupané, pokrájené brambory uvařím v osolené vodě doměkka. Vodu sliji a brambory nechám vychladnout.
Připravím si čatní (nebo pyré). Oloupaná jablka pokrájím na kostičky a spolu se skořicovým cukrem je v kastrůlku povařím asi 10 min. Pak směs rozmačkám (záleží na vás, jak najemno).
Vychladlé brambory rozšťouchám. Přidám rozpuštěné máslo, mouku a sůl. Na pracovní ploše zpracuji v hladké těsto, které rozválím na plát silný asi 0,5 cm. Sklenkou vykrajuji kolečka.
Koláčky opékám na pánvi z každé strany asi 5 min. Můžete je také péct v troubě na 180 stupňů asi 10 min.
Hotové koláčky podáváme se zakysanou smetanou, s čatní nebo brusinkami.




2 comments:

  1. Dobrý den, myslím, že jste se přepsala v receptu...že nevyvalujete těsto na dva centimetry, ale tam na půl cm. Dělám je také, jen do těsta nedávám máslo, jsou skvělé i na slano. Hezký den přeji H.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Máte pravdu, děkuji za upozornění, v textu to opravím. Vyvaluji opravdu asi na 0,5cm , je to vidět i na fotkách. A místo másla nedávate nic? I tak drží těsto pohromadě? Tak děkuji za typ, příště vyzkouším podle Vás.

      Delete