16 October 2016

Listové kapsičky s podzimním ovocem




Recept na tento rychlý závin jsem našla v zářijovém čísle časopisu Apetit. Já jsem nedělala klasický závin, ale kapsičky. Jsou naplněné vším, co nám chutná a lžička perníkového koření dodá tomuto šťavnatému moučníku zcela jinou chuť než má klasický jablečný závin. Ze stolu zmizely rychleji, než bych si pomyslela. Ale listové těsto stejně chutná nejlépe čerstvé a ještě i trochu vlahé. Podávat můžete také se zakysanou smetanou, jak v Apetitu doporučují.

Ingredience:  1 balení listového těsta (300g)
                       3 hrušky (zbavené jádřince, oloupané a pokrájené na kostičky)
                       8 švestek (vepeckovaných a pokrájených na kostičky)
                       1 vanička ostružin
                       3 lžíce meruňkového džemu
                       1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
                       1 lžička perníkového koření
                       krupicový cukr na doslazení (dávala jsem 1 lžíci)
                       vejce na potření 
               
Troubu jsem předehřála na 200 stupňů. Těsto jsem si rozdělila na dvě stejné části. První jsem rozválela na plát silný asi 3mm a rozkrájela na 5 obdélníčků.
V míse jsem smíchala ovoce, džem, pudinkový prášek, perníkové koření a trochu cukru.
Připravené obdélníčky těsta jsem dala na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto jsem navršila ovocnou náplň tak, aby zůstaly volné okraje. Ty jsem potřela rozšlehaným vejcem.
Navrch jsem položila stejné obdélníčky vyválené z druhé části těsta. Okraje jsem zarovnala, přitiskla k sobě a zarolovala. Ozdobila vidličkou a potřela vejcem. Navrchu jsem vrstvu těsta jemně prořezala, aby byla vidět náplň.
Pekla jsem 30 - 35min. dozlatova. Podle chuti můžete poprášit moučkovým cukrem a podávat se zakysanou smetanou.





No comments:

Post a Comment