09 October 2016

Fíkovo-jablečný páj




Těsto na tento páj už jsem zde na blogu představovala. Mám ho opravdu ráda, neboť se s ním strašně dobře pracuje a není v něm žádný cukr. Chutná jako cukroví.
A protože jsem teď měla zásoby mých oblíbených čerstvých fíků od mé maminky, musela jsem prostě vyzkoušet náplň fíkovo-jablečnou. A byla to taková lahodná kombinace, že vám ji vřele doporučuji. Dokonce i má sestra, která čerstvé fíky nejí, si na koláči moc pochutnala (prozradila jsem jí obsah náplně, až když koláč s chutí snědla).

Ingredience:  250g hladké mouky
                       150g špaldové mouky
                       200ml smetany ke šlehání
                       4 žloutky
                       200g másla
                       3 jablka
                       4-5 čerstvých fíků
                       1/2 limetky nebo citronu
                       1/2 sáčku skořicového cukru
                       1 lžíce kukuřičného škrobu
                       fíková marmeláda (asi 4 lžíce)

Z obou druhů mouky, smetany ke šlehání, žloutků a másla jsem vypracovala těsto, které jsem dala na půl hodiny odpočinout do lednice.
Mezitím jsem oloupala jablka, zbavila je jádřince a nastrouhala na plátky, pokapala šťávou z limetky, přidala jsem skořicový cukr a kukuřičný škrob. Fíky jsem omyla a nakrájela na plátky.
Vychladlé těsto jsem rozdělila na dva díly (jeden o něco větší). Z většího dílu jsem vyválela placku větší než je forma (použila jsem kulatou o průměru 28cm) a vymazanou formu jsem jím vyložila.
Na dno jsem rozetřela fíkovou marmeládu a na ni navrstvila plátky fíků. Na fíky jsem pak dala směs jablek.
Z druhé části těsta jsem vyválela plát a formičkou jsem vykrájela kytičky, které jsem kladla různě přes sebe na vrstvu jablek.
Pekla jsem v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Po vychladnutí jsem koláč poprášila moučkovým cukrem.








No comments:

Post a Comment