14 May 2016

Jablečný motýlkový koláč



Tenhle recept jsem našla u kamarádky v jejím receptáři a byl mi sympatický nepřítomností cukru v těstě. Originál byl z hladké mouky, já jsem si ale zase přidala svou oblíbenou špaldovou a výsledek mě překvapil svou křehkostí. Těsto bylo jako cukroví.
A protože nám všude na zahradě krásně kvetou azalky, využila jsem je jak k focení venku, tak na ozdobu.

Ingredience:  250g hladké mouky
                       150g špaldové mouky
                       200ml  smetany ke šlehání
                       4 žloutky
                       200g másla
                       3-4 jablka
                       cukr a skořice dle chuti 
                       1 lžíce kukuřičného škrobu
                       hrst ořechů a rozinek ( my rozinky neradi, tak jsem je vynechala)
                       1 lžička sirupu agave (nebo datlového)

Z obou druhů mouky, smetany ke šlehání, žloutků a másla jsem vypracovala těsto, které jsem dala na půl hodiny odpočinout do lednice.
Mezitím jsem si připravila pekanové ořechy, které jsem nalámala na kousky a opražila na pánvi se lžičkou sirupu agave.
Pak jsem oloupala jablka a nastrouhala je na plátky. Smíchala se skořicí a cukrem (já přidala jen půlku sáčku bio vanil.cukru) a přidala jsem lžíci škrobu.
Těsto jsem rozdělila na dva díly. Z jednoho vyválela placku větší než je forma a vymazanou formu jsem jím vyložila. Rozprostřela jsem směs jablek a přidala jsem opražené ořechy.
Z druhé části těsta jsem také vyválela placku a vykrájela formičkou motýlky, které jsem kladla různě přes sebe na vrstvu jablek.
Pekla jsem v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 min. Po vychladnutí jsem koláč poprášila moučkovým cukrem.



Protože mi pár vykrájených motýlků zbylo, dala jsem na samostatný plech a upekla jsem je jen tak. Slepila marmeládou jako cukroví. Jen se po nich zaprášilo.






No comments:

Post a Comment