22 May 2016

Tvarohový závin



Tvarohovou náplň mám nejraději z rodiny já a tento závin je občas příjemná změna oproti klasickému jablečnému. Tvaroh je při tomto pečení opravdu v  hlavní roli, neboť kromě náplně se přidává také do těsta.

Těsto na dva záviny: 420g hladké mouky
                                   250g másla
                                   250g měkkého tvarohu 
                                   1 balíček vanilkového cukru
                                   špetka soli

Tvarohová náplň: 500g měkkého tvarohu
                               8 lžic krupicového cukru
                               1,5 sáčku vanilkového pudinku
                               2 vejce
                               (hrst rozinek) - ty my do závinu nemáme rádi, tak je nedávám

Na dokončení: 1 rozšlehané vejce na potření
                         nasekané mandle na ozdobu
                         moučkový cukr na posypání

Na pracovní plochu si odvážím mouku, nakrájím změklé máslo, přidám tavroh, cukr a sůl a zpracuji hladké těsto. Rozdělím ho na dva bochánky a dám asi na půl hodinky odpočinout do lednice.
Mezitím si připravím tvarohovou náplň - v menší míse smíchám všechny uvedené ingredience.
Těsto z ledničky rozválím na pomoučené pracovní ploše a naplním náplní. Záviny zaroluji, na koncích pevně uzavřu a přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Potřu rozšlehaným vajíčkem, propíchám vidličkou a posypu nasekanými mandlemi.
Peču v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 40 minut. Aby těsto nepopraskalo, je dobré průběžně závin potírat rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí popráším moučkovým cukrem.




No comments:

Post a Comment