04 September 2016
Nektarinkový koláč
Tyhle koláče se ohnutými okraji jsme si opravdu hodně oblíbily a když jsem listovala blogem u Lucky , objevila jsem tento recept. Oproti tomu, který už jsem na blogu pekla, se mi líbila varianta tří menších koláčů. A hlavně bohatě posypané okraje plátky mandlí. No a když jsou ještě k dostání nektarinky, byla náplň jasná. Oproti originálu jsem jen poupravila druh mouky. Těsto je minimálně sladké.
Ingredience: 200g hladké mouky
100g celozrnné mouky
1 polévková lžíce cukru krupice
1 lžička soli
1 lžička octa
5 lžic studené vody
170g másla nakrájeného na kousky
necelá 1/2 hrnku mandlových lupínků
cukr moučka na posypání
Na náplň: 5 ks nektarinek
1 a 1/2 lžíce kukuřič. škrobu
2 lžíce domácího vanilkového cukru
3 lžíce meruňkové marmelády
Na potření a ozdobení: 1 vejce + lžíce mléka
pár lístků čerstvé máty
Mouku proseji a smíchám s cukrem a solí. Zapracuji máslo a ručně vytvořím drobenku. Přidám vejce, vodu a nakonec ocet. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do sáčku a nechám alespoň hodinu odpočinout v ledničce.
Mezitím si připravím nektarinkovou náplň. Nektarinky omyji a nakrájím na tenké měsíčky. Ve velké míse je smíchám s cukrem a kukuřičným škrobem. Nechám je 10 minut odpočinout.
Připravím si dva velké plechy, vyložím je pečícím papírem a troubu předehřeji na 170 stupňů.
Těsto vyndám z lednice a rozdělím ho na tři stejné části. Každou část na pomoučené ploše vyválím na placku silnou asi půl centimetru.. Na střed každé placky rozprostřu po jedné lžíci marmeládu a na ni naskládám nektarinky. Pak těsto na okrajích ohnu.
Okraje potřu rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem a ozdobím plátky mandliček.
Peču asi 35 minut. Po vychladnutí koláče posypu cukrem a ozdobím lístky máty.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment