04 September 2016

Nektarinkový koláč



Tyhle koláče se ohnutými okraji jsme si opravdu hodně oblíbily a když jsem listovala blogem  u Lucky ,  objevila jsem tento recept. Oproti tomu, který už jsem na blogu  pekla, se mi líbila varianta tří menších koláčů. A hlavně bohatě posypané okraje plátky mandlí. No a když jsou ještě k dostání nektarinky, byla náplň jasná. Oproti originálu jsem jen poupravila druh mouky. Těsto je minimálně sladké.

Ingredience:  200g hladké mouky
                       100g celozrnné mouky
                       1 polévková lžíce cukru krupice
                       1 lžička soli 
                       1 lžička octa
                       5 lžic studené vody
                      170g másla nakrájeného na kousky
                      necelá 1/2 hrnku mandlových lupínků
                      cukr moučka na posypání

Na náplň:  5 ks nektarinek
                  1 a 1/2 lžíce kukuřič. škrobu
                  2 lžíce domácího vanilkového cukru
                  3 lžíce meruňkové marmelády
                 
Na potření a ozdobení:  1 vejce + lžíce mléka
                                        pár lístků čerstvé máty

Mouku proseji a smíchám s cukrem a solí. Zapracuji máslo a ručně vytvořím drobenku. Přidám vejce, vodu a nakonec ocet. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do sáčku a nechám alespoň hodinu odpočinout v ledničce.
Mezitím si připravím nektarinkovou náplň. Nektarinky omyji a nakrájím na tenké měsíčky. Ve velké míse je smíchám s cukrem a kukuřičným škrobem. Nechám je 10 minut odpočinout.
Připravím si dva velké plechy, vyložím je pečícím papírem a troubu předehřeji na 170 stupňů.
Těsto vyndám z lednice a rozdělím ho na tři stejné části. Každou část na pomoučené ploše vyválím na placku silnou asi půl centimetru.. Na střed každé placky rozprostřu po jedné lžíci marmeládu a na ni naskládám nektarinky. Pak těsto na okrajích ohnu.
Okraje potřu rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem a ozdobím plátky mandliček.
Peču asi 35 minut. Po vychladnutí koláče posypu cukrem a ozdobím lístky máty.







No comments:

Post a Comment