17 September 2016

Pečené hrušky s brusinkami




Tohle pečení se snad ani nedá nazvat pečením. Žádná práce s těstem, jen maličko s úpravou hrušek. A zákusek je to lehký, ovocný. Vlastně jen pečená hruška s minimem těsta. Pokud to jde, podávejte ještě vlahé. Může to být klidně sladká tečka po nedělním obědě.

Ingredience:   listové těsto  (já použila 500g)
                        4 hrušky (na 8 zákusků)
                        brusinky (zavařené) 
                        1 rozšlehané vajíčko na potření

Nejprve si připravím hrušky. Omyji je a ponechám i se slupkou a stopkami. Podélně je rozkrojím napůl a vydlabu jádřinec. Na vypoulené straně udělám nožem 3 hlubší zářezy.
Listové těsto rozválím na plát o tloušťce asi 5mm (zkrátka ne na úplně tenký plát). Hrušky na těsto budu pokládat vypoulenou stranou nahoru. Vždy, než hrušku na těsto položím, naplním lžičkou důlek po jádřinci brusinkami. Pak kolem hrušky ostrým nožem oříznu těsto ve tvaru hrušky, ve vzdálenosti asi  0,5 - 1cm od okrajů hrušky. V místě stopky nechám trochu těsta, na které pak přilepím vykrojené lístečky.
Takto připravené hrušky opatrně přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Do zářezů na vypoulené straně dám opět trochu brusinek a ze zbylého těsta vykrajovátkem na lístečky vykrojím na každou hrušku dva lístečky (ono si je sice listové těsto po upečení upraví po svém, ale vyzáž lístečků zůstane). Ty v místě stopky přilepím rozšlehaným vajíčkem k těstu. Před vložením do trouby potřu těsto rozšlehaným vajíčkem.
Peču v předehřáté troubě na 200 stupňů do zezlátnutí, asi 30 minut.

 Takto vypadají hrušky před vložením do trouby.







No comments:

Post a Comment