Wednesday, September 21, 2016

Tvarohový dezert s domácí ořechovou granolou



Pokud si neumíte své ráno představit bez vloček - músli (granoly) jako já, pak se vám můj dnešní recept bude určitě líbit.
Granola se dá koupit i hotová v obchodě, ale pokud chcete “čistý” výrobek bez zbytečných konzervantů a sladidel, tak si ji připravte raději doma. Stačí Vám pár potravin a máte tu nejzdravější možnost granoly, ušetříte i pár korun a ještě i krásné provoníte svůj byt…
Granola je směsí více potravin, které můžete jednoduše měnit podle své chuti. Základ tvoří nejčastěji ovesné vločky, ořechy, mandle, med, semínka a rozinky. Můžete přidat kukuřičné lupínky, agáve sirup, bezový sirup, javorový sirup, strouhaný kokos, mletou skořici, třtinový cukr, kakao, kousky čokolády, různé druhy sušeného ovoce …
Já granolu používám nejen klasicky do misky s mlékem k snídani, ale také ji přidávám do svačinek v podobě různých tvarohových dezertů.

Suché ingredience:  1 hrnek třízrnných ovesných vloček ( celozrnné ovesné, špaldové a žitné)
                                 1/2 hrnku pekanových ořechů (nasekaných na drobné kousky)
                                 1/2 hrnku mandlí ( hranolků nebo lupínků)
                                 1/2 hrnku slunečnicových semínek
                                 3 lžíce lněného semínka
                                 5 lžic kokosových lupínků 

Na marinádu:   3 lžíce kokosového oleje
                          3 lžíce agáve sirupu (nebo javorového, nebo medu)
                          pár kapek vanilkového extraktu 
                          lžička mleté skořice

Troubu předehřeji na 170 stupňů a plech si vyložím pečícím papírem.
Ve velké míse smíchám suché ingredience.
V malém rendlíku nechám rozpustit kokosový olej společně s agáve sirupem, vanilk. extraktem a skořicí.
Tuto sladkou směs přeliji přes suché ingredience a vše dobře promíchám (já směs prohnětu v rukách).
Pak směs rovnoměrně rozprostřu na pečící papír, hezky ji nechám načechranou, neumačkávám - vločky tak budou propečenější a křupavější.
Peču do zlatova asi 20 minut. Nechám vychladnout, vločky se tak stanou křupavými a poslepují se ve velké kusy, které už si nalámu tak, jak je mám ráda.
Uchovávejte v uzavíratelné nádobě.


Na tvarohový dezert jsem důkladně promíchala 250g měkkého tvarohu a 250g mascarpone. Nakrájela ovoce - hrušku, švestky a čerstvé fíky na menší kousky. A pak jsem kladla do pohárků jednotlivé vrstvy: ovoce, tvarohovou směs, granolu, tvarohovou směs a navrch ovoce.




Při  pečení voní opravdu neodolatelně a budete mít co dělat, abyste ji zachránili až do snídaně.


No comments:

Post a Comment