Klasický alsaský koláč - to jsou jablka, krémová náplň ze smetany a vajec a křehké těsto. Švestková náplň podle Apetitu je sice trochu netradiční, ale taky božská! Já jsem si opět přidala špaldovou mouku a koláč jsem pekla již po několikáté, protože měl doma velký úspěch. A těsto je mi sympatické, neboť je v něm opravdu málo cukru.
Na korpus: 150g hladké mouky
100g špaldové mouky
1 žloutek
30g moučkového cukru
špetka soli
3 lžíce ledové vody
Na náplň: asi 20 švestek ( já jich do obdélníkové formy použiji přesně 16)
3 lžíce třtinového cukru - já použila třtinový Bio skořicový (1 lžíci)
100 ml smetany ke šlehání 33%
2 velká vejce
2 lžíce mouč. cukru
Ze všech ingrediencí na korpus vypracuji ručně křehké těsto. Pracuji opravdu rychle, aby máslo příliš nepovolilo. Z těsta vytvořím kouli, abalím ji do potrav. folie a dám na půl hodinky do ledničky.
Troubu předehřeji na 180 stupňů. Připravím si koláčovou formu s nepřilnavým dnem ( 36 x 13 cm, nebo použijte kulatou o průměru 23 cm ).
Vychlazené těsto rozválím a přesunu do formy tak, aby pokrývalo i boční stěny formy. Na těsto rozložím pečící papír, nasypu na něj fazole a předpeču asi 15 minut. Potom opatrně odstraním papír s fazolemi a peču ještě 5 minut. Nechám chvilku vychladnout.
Švestky omyji, rozpůlím a vypeckuji. Rozložím je na koláč, aby se částečně překrývaly a posypu je třtinovým skořicovým cukrem. Dám na 10 minut péct.
Smetanu pomocí metličky důkladně prošlehám s vejci a moučkovým cukrem a naliji ji rovnoměrně na celou plochu koláče s předpečenými švestkami. Teplotu v troubě snížím na 165 stupňů a peču asi 20 - 30 minut do ztuhnutí.
Po upečení nechte koláč úplně vychladnout a teprve potom ho nakrájejte.
Příště už si ho určitě doma upečeme s jablky, abychom ochutnali originál variantu.
No comments:
Post a Comment