11 September 2016

Alsaský koláč se švestkami




Klasický alsaský koláč - to jsou jablka, krémová náplň ze smetany a vajec a křehké těsto. Švestková náplň podle Apetitu je sice trochu netradiční, ale taky božská! Já jsem si opět přidala špaldovou mouku a koláč jsem pekla již po několikáté, protože měl doma velký úspěch. A těsto je mi sympatické, neboť je v něm opravdu málo cukru.

Na korpus:  150g hladké mouky
                     100g špaldové mouky
                     1 žloutek
                     30g moučkového cukru
                     špetka soli
                     3 lžíce ledové vody

Na náplň:  asi 20 švestek ( já jich do obdélníkové formy použiji přesně 16)
                  3 lžíce třtinového cukru - já použila třtinový Bio skořicový (1 lžíci)
                  100 ml smetany ke šlehání 33%
                  2 velká vejce
                  2 lžíce mouč. cukru

Ze všech ingrediencí na korpus vypracuji ručně křehké těsto. Pracuji opravdu rychle, aby máslo příliš nepovolilo. Z těsta vytvořím kouli, abalím ji do potrav. folie a dám na půl hodinky do ledničky.
Troubu předehřeji na 180 stupňů. Připravím si koláčovou formu s nepřilnavým dnem ( 36 x 13 cm, nebo použijte kulatou o průměru 23 cm ).
Vychlazené těsto rozválím a přesunu do formy tak, aby pokrývalo i boční stěny formy. Na těsto rozložím pečící papír, nasypu na něj fazole a předpeču asi 15 minut. Potom opatrně odstraním papír s fazolemi a peču ještě 5 minut. Nechám chvilku vychladnout.

Švestky omyji, rozpůlím a vypeckuji. Rozložím je na koláč, aby se částečně překrývaly a posypu je třtinovým skořicovým cukrem. Dám na 10 minut péct.

Smetanu pomocí metličky důkladně prošlehám s vejci a moučkovým cukrem a naliji ji rovnoměrně na celou plochu koláče s předpečenými švestkami. Teplotu v troubě snížím na 165 stupňů a peču asi 20 - 30 minut do ztuhnutí.
Po upečení nechte koláč úplně vychladnout a teprve potom ho nakrájejte.




   Příště už si ho určitě doma upečeme s jablky, abychom ochutnali originál variantu.


No comments:

Post a Comment