28 September 2016

Celozrnný koláč s blumami



Recept na tento koláč je od Hanky Zemanové, která vydala jednu z mých hodně oblíbených knížek "Bioabecedář". Takže dnešní recept bude z těch o něco zdravějších, ale přesto velmi chutných. Koláč je vláčný a díky blumám a švestkám opravdu šťavnatý. Pustila jsem se do pečení s chutí, neboť těsto je ze špaldové mouky, kterou máme doma rádi všichni a navíc je část mouky v těstě nahrazena mletými mandlemi. Díky tomu dodáte koláči mnoho cenných živin ( hořčík, minerální látky, vitamíny a antioxidanty ) a příjemnou kyprost.

Ingredience:  200g celozrnné špaldové mouky
                       100g mletých mandlí 
                       3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
                       špetka soli
                       200ml zakysané smetany
                       80 - 100ml javorového sirupu (já použila datlový a kukuřičný)
                       50ml olivového oleje
                       1 vejce
                       6 blum a 10 švestek
   
Drobenka s vločkami:  50g ovesných vloček
                                       50g celozrnné špaldové mouky
                                       2 lžíce másla
                                       2 lžíce javorového sirupu (datlového)
                                       2 lžíce mandlových lupínků

Ve větší míse jsem smíchala mouku s rozemletými mandlemi, kypřícím práškem a špetkou soli. V jiné míse jsem metlou prošlehala smetanu, sirup a olej, nakonec jsem přidala vejce.
Plech o rozměru 31 x 21 cm jsem vymazala máslem a vysypala hsrstí mandlových lupínků. Nalila jsem těsto a naskládala na něj rozpůlené švestky a blumy (řeznou stranou nahoru). Navrch jsem posypala drobenku, kterou jsem zpracovala ze všech uvedených ingrediencí.
Pekla jsem v troubě předehřáté na 165 stupňů přibližně 40 minut.
                        

Drátěný košík, který mi na švestky a blumy krásně posloužil mám z mého oblíbeného obchůdku Mahoza .


 Už se moc těším na novou knížku Hanky Zemanové, která je v těchto dnech již na pultech knihkupectví.


No comments:

Post a Comment