07 August 2016

meruňkové koláčky




Dneska jiné pečení než koláč. Meruňky prostě zbožňuji, takže žádná dobrota s nimi nemůže být špatná. A tyhle koláčky jsou opravdová mňamka. I druhý den, pokud se po nich hned nezapráší, chutnají báječně.
Inspirovala mě opět Lucka na svém blogu.

Ingredience:  270g hladké mouky
                       1/2 lžičky soli
                       1/2 prášku do pečiva
                       2 lžičky moučkového cukru
                       120g vychlazeného másla
                       90g zakysané smetany
                       8 středních meruněk  (z těsta uděláte 16 koláčků)
                       vajíčko na potření
                       cukr moučka na posypání

V míse jsem smíchala mouku, sůl a prášek do pečiva. Přidala jsem nakrájené máslo a vše jsem rukama zpracovala. Nakonec jsem přidala zakysanou smetanu a zpracovala na hladké těsto. Pokud je lepivé, přidejte trochu mouky. Těsto jsem nechala 30 minut odpočinout v ledničce.
Meruňky jsem omyla, rozpůlila a vypeckovala.
Těsto rozválím na moukou posypané ploše asi na 0,5cm silný plát. Na vykrajování koleček jsem použila sklenici, která měla o něco větší průměr než meruňky. Vykrájela jsem polovinu koleček, dala je na plech vyložený pečícím papírem. Na každé kolečko jsem položila půlku meruňky, vypoulenou stranou nahoru. Pak jsem si vzala sklenici, která měla ještě o kousek větší průměr, než ta první a vykrájela jsem vrchní kolečka.Položila jsem je na meruňky, přitlačila okraje obou koleček k sobě a přimáčkla vidličkou namočenou v rozšlehaném vajíčku pěkně po celém obvodu. Povrch koláčků jsem před vložením do trouby potřela rozšlehaným vajíčkem a na každém koláčku jsem vyřezala nožem otvory.
Peču v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 15 minut.
Po vytažení z trouby jsem ještě teplé koláčky pocukrovala moučkovým cukrem, neboť těsto je minimálně sladké a meruňky byly kyselejší. Ale záleží na vaší chuti.





No comments:

Post a Comment