05 August 2016

Linecký koláč s lesním ovocem



Na  blogu u Lucky  jsem našla koláč, kde se do náplně přidávala rozehřátá bílá čokoláda. Protože mi to přišlo zajímavé a děti i má drahá polovička ji mají rádi, tak jsem se pustila do pečení. V náplni pod ovocem jsou také mleté mandle a celý koláč, který má opět minimum těsta, chutná velmi jemně.
Použila jsem tentokrát menší formu s odnímatelným dnem o velikosti 36 x 13 cm.

Na korpus:  125g hladké mouky
                     80g másla
                     40g cukru moučka
                     1 žloutek
                     pár kapek citronu

Na náplň:  50g peciček bílé čokolády + 1 lžíce másla
                  2 vejce
                  150ml smetany ke šlehání (31%)
                  1 lžíci domácího vanilkového cukru
                  4 plné lžíce mandlové mouky (mletých mandlí)
                  ovoce - maliny, borůvky

Ze všech ingrediencí ručně vypracuji těsto, které nechám alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. Odpočaté těsto nastrouhám na hrubém struhadle do nepřilnavé formy (pokud ji nemáte, vymažte vaším obvyklým způsobem). Nastrouhané těsto stlačím prsty tak, abych vytvořila dno i okraje. Dno těsta i okraje propíchám vidličkou, položím na něj pečící papír a zasypu fazolemi. Dám do trouby a takto těsto předpeču asi 15 min. Poté odstraním pečící papír s fazolemi a malinko nechám korpus vychladnout (měl by být jen částečně předpečený).
Ve vodní lázni rozpustím bílou čokoládu se lžící másla. Odstavím, lehce nechám vychladnout. Mezitím vyšlehám vejce s vanilkovým cukrem, přidám smetanu, rozpuštěnou čokoládu a mandlovou mouku.
Připravenou náplň naliji na korpus a pokladu střídavě malinami a borůvkami.
Peču v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 stupňů asi 20 - 30 minut.
                




Přeji vám krásné letní dny a pokud jste na dovolené jako já, celé dva měsíce prázdnin, tak hodně relaxujte a nabírejte energii ze všeho, co vám dělá dobře.


No comments:

Post a Comment