21 August 2016
mandlovo - švestkový koláč
Protože mi tento Lucky koláč přišel opět zajímavý mandlovou náplní a ještě je ze špaldové mouky, musela jsem ho vyzkoušet. A určitě bude patřit mezi naše favority. Kombinace švestek a mandlové náplně je naprosto netradiční a společně se špaldovou moukou získal koláč jemně ořechovou chuť. Já ho pekla v obdélníkové formě (31 x 21 cm).
A protože jsem nedávno navštívila ve Slaném můj oblíbený obchůdek Mahoza Decor , kde jsem si udělala radost novými hrníčky BC a plechovou cedulkou, hned jsem je k focení využila.
Na korpus: 260g špaldové mouky
150g másla
100g cukru moučka
2 žloutky
2 lžíce vody
Na náplň: 150g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
50g hladké mouky
130g třtinového cukru
150g povoleného másla
2 vejce
1 žloutek
pár kapek mandlového aroma
asi 15 ks švestek
Z mouky, cukru a másla udělám drobenku. Přidám k ní žloutky a vodu. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do folie a nechám asi hodinku v ledničce.
Švestky rozpůlím, odstraním pecky a každou půlku několikrát naříznu.
Připravím si formu s nepřilnavým a odnímatelným dnem a těsto v ní malým válečkem rozválím. Těsto musí sahat až k okraji formy, tak ho prsty upravím. Propíchám vidličkou, položím na něj pečící papír a zasypu fazolemi. Dám předpéct do předehřáté formy na 170 st. asi 10 min.
Připravím si náplň : vyšlehám máslo s cukrem do nadýchané pěny, přidám mandlové aroma, vejce a žloutek a společně prošlehám. Přisypu mandlovou a hladkou mouku a dobře promíchám.
Mezitím se předpekl korpus koláče. Odstraním pečící papír s fazolemi a naliji připravenou náplň. Na ni pokladu nakrájené švestky.
Peču asi 30 - 35 min.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment