27 November 2016

Hruškovo-jablečný páj z křehkého těsta




A máme tu krásný adventní čas. Tak to se hodí nějaký svátečnější koláč.
Vybrala jsem sice koláč trochu náročnější na přípravu, ale vyplatí se to. Koláč je díky těstu křehký, díky náplni bohatě šťavnatý a díky zázvoru krásně voňavý. A ořechy na dně korpusu doladí výslednou chuť ještě k lepší dokonalosti.
A já jsem si koláč mohla naservírovat na nové talířky z mé milované Bastion Collection. I s novým hrnkem jsem si je nedávno pořídila v mém oblíbeném Mahoza obchůdku  ve Slaném.

Na křehké těsto:   250g másla
                                450g hladké mouky na křehké těsto Babiččina volba
                                 85g mouč. cukru
                                 60ml ledové vody

Na náplň:   4 hrušky oloupané, bez jádřinců  a nakrájené na kostičky
                    4 jablka oloupaná, bez jádřinců a nakrájená na kostičky
                    šťáva ze dvou citrónů 
                    50g krupicového třtinového cukru
                    2 lžíce oříškového likéru, např.Frangelico (vynechala jsem)
                    1,5 lžičky mleté skořice 
                    1 lžička (i méně) mletého zázvoru
                    1 vanilkový lusk - vyškrábnutá dřeň
                    1 lžíce kukuřičného škrobu

Na dokončení:   110g lískových oříšků, opražených, zbavených slupky a namletých
                           1 lžíce třtinového cukru
                           1 lžíce hladké mouky
                          1 vejce prošlehané se lžící mléka 

Máslo, mouku, cukr zpracuji, dokud směs nebude připomínat drobenku. Přiliji 60ml ledové vody a zformuji těsto. Zabalém do potravinové folie a dám na 30 minut do ledničky.
Na náplň dám  do hrnce hrušky, jablka, citronovou šťávu, cukr, (likér), skořici, zázvor a vanilkovou dřeň. Přiliji trochu vody a dám povařit na střední plamen asi 10 minut, aby ovoce změklo, ale zůstalo pevné. Náplň nechám zchladnout, odeberu z ní část tekutiny, rozmíchám v ní škrob a směs vmíchám zpět do náplně.
Troubu předehřeji na 200 stupňů a máslem vymaži otevírací formu o průměru 25cm.
Z lednice vyjmu těsto, odkrojím čtvrtinu a tu vrátím do lednice. Zbylé těsto vyválím mezi dvěma kousky potravin.folie na tlouš´tku 0,5cm a vyložím jím dno i strany formy. Dno propíchám vidličkou a dát na 10-15min. do mrazáku. Vyndám, vyložím pečícím papírem, vsypu fazole a peču 20 minut.

Mezitím smíchám namleté ořechy se třtinovým cukrem a lžící mouky.
Z korpusu odstraním papír s fazolemi a stáhnu troubu na 190 stupňů. Na dno korpusu rozprostřu ořechovou směs (případně i trochu strouhanky - zajistí, že se uvolněná šťáva z jablek nevsákne do těsta). Pak nanesu náplň.
Zbylé těsto vyválím na tloušťku 0,5cm a malou formičkou vykrájím hvězdičky. Těsto přenesu na povrch koláče a položím na něj také vykrájené hvězdičky. Povrch potřu vejcem rozšlehaným v mléce a peču
20-25 minut dozlatova.
Nechám zchladnout, vyjmu z formy a pocukruji.




Přeji vám všem krásný první advent.

No comments:

Post a Comment