20 November 2016

Rustikální jablečný koláč




Zase jeden s ohnutými okraji a vůní podzimu. S tenoučkým těstem, minimem cukru a šťavnatými jablky.
Malinko obměna klasického štrúdlu, který u nás zbožňují všichni.
Inspiraci jsem našla zde u Lucky (přidala jsem si ale špaldovou mouku a ořechy jsem použila pekanové a opražené).

Ingredience na 2 koláče:
Na těsto:  250g hladké mouky
                  100g špaldové celozrnné mouky
                  2 lžičky mouč. cukru
                  1 lžička soli
                  120g másla (nakrájeného na kostičky) 
                  1/4 až 1/2 hrnečku studené vody (hrneček o objemu 250ml)

Na náplň:  asi 1kg jablek
                  šťáva z jednoho citronu
                  2-3 lžíce studené vody + 2 lžičky kukuřič. škrobu
                  3-4 lžíce domácího vanil. třtinového cukru (pokud jsou jablka dost sladká, můžete dát méně)
                  2 lžičky skořice
                  1 lžíce másla
                  dvě hrsti nasekaných pakanových ořechů
                  1 lžíce agave sirupu + 1 lžíce javorového sirupu

Z mouky, soli, cukru a másla rukama uhnětu posypku, do které přidávám studenou vodu, až vznikne hladké těsto. Zabalím ho do potravinové folie a nechám odpočinout v lednici asi 45 minut.
Jablka oloupu, zbavím jadřinců a nakrájím na kostičky.
V hrnci rozehřeji máslo a přidám nakrájená jablka, citronovou šťávu, cukr a skořici. Vše zamíchám.
Jakmile se začnou jablka vařit, snížím teplotu na plotýnce a v hrnku si smíchám 2-3 lžíce studené vody s 2 lžičkami kukuř. škrobu. Vmíchám do jablek a půl minutky ještě povařím.
V menším rendlíku ohřeji sirup agave a javorový sirup a opražím nasekané pekanové ořechy.

Troubu předehřeji na 180 stupňů a dva plechy vyložím pečícím papírem.

Těsto vyndám z ledničky, rozdělím ho na dva stejné díly a na moukou poprášené ploše je vyválím do kulatého tvaru. Přenesu na plechy. Doprostřed rozválených placek pokladu jablka a navrch posypu ořechy. Okraje těsta zahnu směrem dovnitř tak, aby jablka nevytekla.
Peču 30-40 minut. Vychladlý koláč popráším moučkovým cukrem.
                   




No comments:

Post a Comment