Zase jeden s ohnutými okraji a vůní podzimu. S tenoučkým těstem, minimem cukru a šťavnatými jablky.
Malinko obměna klasického štrúdlu, který u nás zbožňují všichni.
Inspiraci jsem našla zde u Lucky (přidala jsem si ale špaldovou mouku a ořechy jsem použila pekanové a opražené).
Ingredience na 2 koláče:
Na těsto: 250g hladké mouky
100g špaldové celozrnné mouky
2 lžičky mouč. cukru
1 lžička soli
120g másla (nakrájeného na kostičky)
1/4 až 1/2 hrnečku studené vody (hrneček o objemu 250ml)
Na náplň: asi 1kg jablek
šťáva z jednoho citronu
2-3 lžíce studené vody + 2 lžičky kukuřič. škrobu
3-4 lžíce domácího vanil. třtinového cukru (pokud jsou jablka dost sladká, můžete dát méně)
2 lžičky skořice
1 lžíce másla
dvě hrsti nasekaných pakanových ořechů
1 lžíce agave sirupu + 1 lžíce javorového sirupu
Z mouky, soli, cukru a másla rukama uhnětu posypku, do které přidávám studenou vodu, až vznikne hladké těsto. Zabalím ho do potravinové folie a nechám odpočinout v lednici asi 45 minut.
Jablka oloupu, zbavím jadřinců a nakrájím na kostičky.
V hrnci rozehřeji máslo a přidám nakrájená jablka, citronovou šťávu, cukr a skořici. Vše zamíchám.
Jakmile se začnou jablka vařit, snížím teplotu na plotýnce a v hrnku si smíchám 2-3 lžíce studené vody s 2 lžičkami kukuř. škrobu. Vmíchám do jablek a půl minutky ještě povařím.
V menším rendlíku ohřeji sirup agave a javorový sirup a opražím nasekané pekanové ořechy.
Troubu předehřeji na 180 stupňů a dva plechy vyložím pečícím papírem.
Těsto vyndám z ledničky, rozdělím ho na dva stejné díly a na moukou poprášené ploše je vyválím do kulatého tvaru. Přenesu na plechy. Doprostřed rozválených placek pokladu jablka a navrch posypu ořechy. Okraje těsta zahnu směrem dovnitř tak, aby jablka nevytekla.
Peču 30-40 minut. Vychladlý koláč popráším moučkovým cukrem.
No comments:
Post a Comment