Dneska jsem připravila jeden hruškový koláč, který je díky lahodnému žloutkovému krému neuvěřitelně jemný. Díky potření meruňkovým džemem bude povrch koláče lesklý a jeho chuť naprosto dokonalá.
U nás doma mají všichni moc rádi vanilkový pudink, takže bylo jasné, že se tímto koláčem trefím do chuti. Recept jsem našla v "Ženě a život."
Na těsto: 150g hladké mouky
100g špaldové celozrnné mouky
špetka soli
1 lžíce mouč. cukru
120g másla
120ml smetany 33%
1 žloutek
Na náplň: 250ml mléka
60g krupicového cukru
40g kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk
4 žloutky
3 hrušky
1 lžíce citronové šťávy
80g meruňkového džemu
Obě mouky prosiji s moučkovým cukrem, přidám sůl, na kousky nakrájené máslo, smetanu, žloutek a vypracuji pevné těsto. Zabalené ve folii ho nechám 30 minut odležet v chladničce.
Připravím si náplň. Z mléka, cukru, škrobu a dřeně vyškrábnuté z vanilk. lusku uvařím hustý krém. Nechám ho mírně vychladnout a vmíchám žloutky.
Odleželé těsto rozválím na kulatý plát, vyložím jím koláčovou formu a vytlačím okraje. Na těsto rozetřu náplň.
Hrušky rozkrojím na poloviny, zbavím je jádřinců a nakrájím na tenké plátky. Pokapu je citrónovou šťávou a rozložím na náplň.
Koláč peču v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut. Po upečení povrch koláče ihned potřu rozehřátým meruňkový džemem.
No comments:
Post a Comment