Sunday, November 13, 2016

Hruškový koláč z Bretaně





Dneska jsem připravila jeden hruškový koláč, který je díky lahodnému žloutkovému krému neuvěřitelně jemný. Díky potření meruňkovým džemem bude povrch koláče lesklý a jeho chuť naprosto dokonalá.
U nás doma mají všichni moc rádi vanilkový pudink, takže bylo jasné, že se  tímto koláčem trefím do chuti. Recept jsem našla v "Ženě a život."

    Na těsto:       150g hladké mouky
                          100g špaldové celozrnné mouky 
                           špetka soli
                           1 lžíce mouč. cukru
                           120g másla
                           120ml smetany 33%
                           1 žloutek 

  Na náplň:     250ml mléka
                       60g krupicového cukru
                       40g kukuřičného škrobu
                       1 vanilkový lusk
                       4 žloutky
                       3 hrušky
                       1 lžíce citronové šťávy
                       80g meruňkového džemu

  Obě mouky prosiji s moučkovým cukrem, přidám sůl, na kousky nakrájené máslo, smetanu, žloutek a vypracuji pevné těsto. Zabalené ve folii ho nechám 30 minut odležet v chladničce.
 Připravím si náplň. Z mléka, cukru, škrobu a dřeně vyškrábnuté z vanilk. lusku uvařím hustý krém. Nechám ho mírně vychladnout a vmíchám žloutky.
 Odleželé těsto rozválím na kulatý plát, vyložím jím koláčovou formu a vytlačím okraje. Na těsto rozetřu náplň.
Hrušky rozkrojím na poloviny, zbavím je jádřinců a nakrájím na tenké plátky. Pokapu je citrónovou šťávou a rozložím na náplň.
Koláč peču v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut. Po upečení povrch koláče ihned potřu rozehřátým meruňkový džemem.






No comments:

Post a Comment